null Beeld

PREMIUMColumn

Agnes: “Jaja, ze heeft haar leven gewijd aan service, nu weet ik het wel”

Agnes Hofman

Het overlijden van The Queen houdt ook Agnes bezig.

Laat het mijn moeder maar niet horen, maar ik ben eigenlijk alweer redelijk klaar met alle berichtgeving over het leven en overlijden van koningin Elizabeth. Jaja, ze heeft haar leven gewijd aan service, nu weet ik het wel. Ze heeft zich ruim zeventig jaar ingezet voor anderen, precies zoals ze plechtig via de polygoon had beloofd op haar 21e. Maar wat had ze dan moeten zeggen? “Ik zie wel hoe het loopt,” had het in die onzekere tijden - want na de oorlog, koning opeens dood - toch minder lekker gedaan. Net als “Samen met een leger aan adviseurs, PR-mensen, scriptschrijvers, kleedsters en koks hoop ik er het beste van te maken.” Want dat was haar realiteit, toch? Als ze niet ten paleize was, woonde ze in een van haar vele kastelen. Een rijbewijs had ze niet nodig, een paspoort net zo min. Ook was ze eigenaar van alle wilde zwanen in Engeland. Wat wil een mens nog meer?

Begrijp me niet verkeerd; ik vind het voor haar familie vreselijk dat ze hun moeder, oma en overgrootje zijn verloren. Mijn eigen oma overleed negen jaar geleden op honderdjarige leeftijd en ik ben nog steeds in shock: hoezo is ze er opeens niet meer? Het is ook uitermate pijnlijk dat de royals niet privé en in stilte kunnen rouwen. Dat ze zich moeten laten zien op zo’n emotioneel moment. Dat fotografen net iets vaker klikken bij het zien van tranen en trillende lipjes. Maar dat hoort er - wat mij betreft - voor hen gewoon bij. Dat is part of the deal, toch? Ongekende luxe, rijkdom en privilege in ruil voor… voor… voor wat eigenlijk? Voornamelijk heel veel ceremonie en traditie.

Natuurlijk deed men heel gewichtig over haar documenten in een doosje. En over haar wekelijkse thee met de minister-president, maar Groot-Brittannië draaide ook wel door zonder haar input, als ze weer eens op vakantie was in Schotland. Om op hertjes te jagen. Britten en royal fans zoals mijn moeder zijn boos op de critici, want “over de doden niets dan goeds.” Op Sky News hoorde ik een ‘expert’ zeggen dat Elizabeth in haar leven nooit fouten heeft gemaakt.

Really? Haar zus mocht niet trouwen met haar grote liefde - een gescheiden man - en heeft nooit het geluk gevonden. Camilla werd niet goedgekeurd, waarop Diana enorm werd gepusht. Elizabeth vond haar geweldig, want ze had de juiste afkomst, was maagd en was knap genoeg voor een postzegel. Dat haar zoon en schoondochter daarna doodongelukkig waren, was voor haar vooral onhandig in de media. Sowieso was dat de rode draad in haar leven: wat zullen de mensen wel niet denken? En dus werden pers en publiek bespeeld. Snap ik hoor; er stond nogal wat op het spel: ruim duizend jaar traditie en ongekende voordelen voor zichzelf en haar familie. Maar je kunt niet ontkennen dat veel mensen daar ook de dupe van zijn geworden.

Elizabeth was in haar leven symbool voor hoe het heurt. Voor haar eigen sociale klasse, maar niet die van mijn moeder en mij. En ja, ze heeft met de Commonwealth veel gedaan voor voormalige kolonies, maar niet voldoende. Het was ook een manier om het Britse rijk in stand te houden. En daarmee grote ongelijkheid. Het is toch te bizar voor woorden dat bruine en zwarte mensen in de eerste decennia van haar koningschap niet voor haar mochten werken? Want bruin en zwart. “Ze is nog niet begraven, toon wat respect,” hoor ik mijn zwarte moeder zeggen. Maar ik vraag me af of Elizabeth dat respect oprecht zou beantwoorden. En nee, ik zeg niet dat we niet massaal mogen rouwen. Doe dat vooral. Maar er moet ook ruimte zijn voor kritiek. Want die heeft ze ook verdiend…

Agnes Hofman (43) is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Ze woont in Lissabon met T., haar zoon van 23 en hun asielhondje Nacho. Ze schrijft voor Libelle over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden