Agnes L33 Beeld Agnes L33
Agnes L33Beeld Agnes L33

column

Agnes: “Vijf dagen zonder alcohol? De horror! Wat moeten we dan in godsnaam gaan doen?”

Redactie

Ze is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Agnes Hofman (42) woont in Lissabon met zoon T. (22). Ze schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden.

Vanuit de verte hoor ik een stem… Geen idee waar ik ben. O, deze kussensloop ken ik. Die is van mij. Volgens mij lig ik in mijn eigen bed. “Mama, gaat het?” De stem blijkt van zoon T. Van wie anders, ook… Maar logisch nadenken is even moeilijk.

Alcoholisch gelazer

Gisteren was ik jarig. En dat vierden we met vrienden op een zeilboot. “We moeten vooraf wel goed ontbijten”, had ik nog gezegd, “want dan hebben we een bodempje voor de alcohol.” Gisterochtend kreeg een last minute DIY pedicure echter de prioriteit boven het bakken van eitjes. Want ach… Hoeveel zouden we echt gaan drinken? Nou, het alcoholische gelazer begon al om 11 uur ’s ochtends, op een nuchtere maag. Bij de lichte lunch kwam de tequila op tafel en nou ja, het is een wonder dat niemand van de boot is gevallen.

Te veel vaste prik

Iedere keer neem ik me voor om niet te drinken. Om me in te houden. Maar het is zo lekker. En zo gezellig. Ooit – lang geleden – tikte ik zonder enige problemen de ene cocktail na de andere weg. Nu werd ik door twee man van de boot geholpen omdat ik mijn evenwicht niet meer kon bewaren. En nee, ik kan mijn gevorderde leeftijd niet de schuld geven. Ik heb gewoon, alweer en helaas, te veel gedronken. Ik vind het te lekker en het is te veel vaste prik geworden. Zelfs zo erg dat ik stiekem teleurgesteld was dat mijn vriendin, die me snel komt bezoeken, de alcohol voorgoed heeft afgezworen.

Wanneer is het een probleem?

Vijf dagen zonder alcohol? De horror! Wat moeten we dan in godsnaam gaan doen? Naar een museum? Of nog erger, een wandeling door de natuur maken? Het gekke is dat alcohol nu, terwijl ik compleet brak in bed lig, het allerlaatste is waar ik aan moet denken. Maar ik verheug me al op het moment dat ik me beter voel, en dan weer aan de boemel kan. Is dat zorgelijk? Wanneer is drinken gewoon gezellig, en wanneer wordt het een probleem? Zoon T. zit inmiddels op de rand van mijn bed, met een kop koffie in zijn hand. Bij het zien van de toef slagroom erop, draait mijn maag zich om. “Ik drink nooit meer”, kreun ik. “Uhuh”, knikt hij. Dit roep ik al jaren. En iedere keer meen ik het echt. Tot Happy Hour begint en ik de morning after weer met een kater ontwaak. Ik weet dat ik hier serieuzer over moet gaan nadenken. Maar eerst even rustig bijkomen…

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden