null Beeld

Dagboek van Manon: “Ik lag in bed en het piekeren begon”

Manon schrijft in haar dagboek over haar moeder, gezin, vriendinnen en werk bij de plaatselijke krant. Met haar ex Joris kreeg ze Robbert en dochter Willeke, nu pubers. Ze heeft een relatie met de veel jongere Boy, de vader van baby Titia.

Column

Redactie

Dinsdag

Alleen het geratel van de toetsenborden hoor je op de redactie. Tot ik een appje krijg. Ik spring op en roep: “Jongens, Leslie is vannacht bevallen van een jongetje! Alles zit erop en eraan en ze hebben hem Mons genoemd.”

“Mons?”, zegt Carien die tegenover me zit. “Heb je dat wel goed gelezen?” Ze loopt naar me toe, pakt mijn telefoon en leest het bericht. “Ja, dat staat er toch echt. Ach, kijk die foto, wat een gupje.”

“En hoe ging de bevalling?”, vraagt Esmée. “Was ze erg lang bezig?”

Stijfjes antwoord ik: “Ze beviel in het ziekenhuis en het ging prima.” Esmée is zo’n roddelkont: vertel je een keer dat je ruzie hebt met je vent, dan kletst ze door dat je in scheiding ligt. Daarom vertel ik haar ook niet dat Leslie een paar hechtingen nodig had, daar maakt zij meteen een totaalruptuur van.

“Mons, Mons...”, mompelt Carien ondertussen. “Ik denk dat ze Mark bedoelde, maar de autocorrectie er Mons van maakte.”

“Die zou eerder van Mons Mark maken. Een Mons is toch niks?”

De redacteur economie komt zich ermee bemoeien. “Een Mons is volgens mij een berg in de Alpen.”

“Dat is een Mont geen Mons!”, roept Carien.

“Misschien is de baby wel verwekt in de Alpen”, zegt Esmée, “in een berghut voor de open haard op een schapenvacht. Heel veel celebs noemen hun kind naar de plek waar de baby werd gemaakt. Kim Kardashian noemde haar kinderen Chicago, North West...”

Chef Victor komt aangebeend, slaat zijn armen over elkaar en zegt: “En waar is deze commotie om?”

“Leslie is bevallen!”, roept Esmée. Victor kletst even mee en zegt dan dat we weer aan het werk moeten. Onmiddellijk gaan we achter de bureaus zitten. Waarom gedraagt iedereen zich toch zo slaafs bij die man?

Zondag

Met mams wandel ik over de hei en ik ben zo moe dat ik me licht in mijn hoofd voel. Vannacht heb ik weer slecht geslapen. Titia werd om drie uur huilend wakker en toen ik weer in bed lag, begon het piekeren. Eerst over gastouder Mia die volgens Boy niet competent genoeg is. “Titia krijgt bijna geen aandacht van die vrouw. Ze zet haar in een wippertje, en dat is het dan.” Daarop volgde een vervelend gesprek over hoe we de opvang van Titia op een andere manier konden regelen, en hij stelde weer voor dat zijn moeder twee dagen in de week bij ons zou komen oppassen. Als ik ergens geen zin in heb, is het dat wel.

Toen begon ik te piekeren over mijn werk. Tijdens de vergadering opperde ik een aantal ideeën voor artikelen en die wees Victor stuk voor stuk af. Daar werd ik knap zenuwachtig van. Nog even en hij zegt dat hij me op de redactie niet meer nodig heeft. En hoe redden we dat financieel?

Ik piekerde een poosje over de jaarafrekening van het energiebedrijf: we moeten 250 euro extra aftikken, waarschijnlijk omdat afgelopen winter iedereen steeds thuis was, en elke maand bijna tachtig euro meer gaan betalen. Vervolgens begon ik te malen over de kinderen. Robbert die wég is van die engerd van een galeriehouder, en Willeke die een grote rol in de musical heeft en volgens mij genoeg begint te krijgen van Floris. Tegen de tijd dat ik in slaap viel was het zes uur, en een uur later werd Titia weer wakker.

Mam geeft me een arm. “De herfst is echt mijn favoriete tijd van het jaar. Ik geniet zo van de geuren en kleuren.” Ze babbelt gezellig verder en ondertussen denk ik maar aan één ding; mijn bed. Na deze wandeling duik ik er meteen weer in.

Wanneer we bijna bij de auto zijn, zegt mams: “Zullen we nog een rondje doen?”

“Mam, ik kan niet meer.”

Verbaasd kijkt ze me aan. “Maar je woont toch samen met een personal trainer. Waarom maak je daar geen gebruik van, dan heb je zo weer conditie. Kijk naar mij!”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden