null Beeld

PREMIUMColumn van de redactie

Elselien: “Dóórwerken!” schreeuwde hij al steppend naar zijn onderdanen”

Elselien van Dieren (31) is coördinator bij Libelle. Ze woont samen met Michiel in Zwolle.

Elselien van Dieren

Op de step

Ik begon mijn werkende leven op mijn dertiende met een krantenwijk. Daarna was ik caissière in de supermarkt, maakte ik campingtoiletten schoon en bracht ik boterhammen rond in een verzorgingstehuis. Stuk voor stuk baantjes waarbij je hard moest werken, maar toch had ik er plezier in. Omdat de collega’s leuk waren, het werk voldoening gaf of omdat ik me gewaardeerd voelde door mijn baas. En toen ging ik orders picken bij een postorderberdrijf. Ik moest met een grote winkelwagen door het magazijn rennen en zo snel mogelijk alle producten verzamelen. Alles wat je deed werd nauwlettend in de gaten gehouden. Wie drie keer te langzaam was of het verkeerde product pakte, werd ontslagen. Wie meermaals te laat incheckte na de koffiepauze kon ook vertrekken. Dat je van dat kwartier pauze al tien minuten kwijt was om bij de wc te komen, werd genegeerd.

Maar het ergste was de manager. Een man van middelbare leeftijd met een bierbuik en… een step. “Dóórwerken, dóórwerken”, schreeuwde hij al steppend naar zijn onderdanen. Het zal je niet verbazen dat het verloop hoog was. Sommige collega’s hielden het op dag één in de lunchpauze al voor gezien. Zelf gaf ik er na drie weken de brui aan. Maar wat voor mij een baantje was voor een extra zakcentje, was voor met name de Poolse collega’s hun brood op de plank. Het orderpicken is inmiddels geautomatiseerd, maar ik denk er nog vaak aan als ik de vrolijke reclames van het bedrijf op tv zie. Nee, hard werken is niet erg. Vervelend of eenvoudig werk doen ook niet. Maar een schreeuwende manager op een step, dat zou verboden moeten worden.

null Beeld

Volgende week in Libelle:
Blij met je baan - meer werkgeluk in 4 stappen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden