null Beeld

PREMIUMCOLUMN

Femke: “Artrose? Slijtage? Ik ben 42!”

Femke Sterken

Femke heeft al heel wat jaren last van haar rug, maar dat blijkt toch ergens anders vandaag te komen dan ze dacht...

Rugpijn hoort al bij mijn sinds mijn eenentwintigste. Toen ging ik voor het eerst door mijn rug. Een scan wees uit dat ik een hernia had. Ik moest het rustiger aan doen, slikte een paar pijnstillers, deed wat fysiotherapeutische oefeningen en binnen een week of drie ging het wel weer. Dit proces herhaalde zich om de paar jaar en deze ‘behandeling’ was eigenlijk altijd afdoende.

Maar nu is het anders: sinds afgelopen jaar heb ik elke dag pijn in mijn rug. Ik bezocht meerdere fysiotherapeuten en een acupuncturist, maar niets hielp. Dagelijks slik ik zo veel pijnmedicatie dat het een wonder is dat ik nog geen gat in mijn maag heb. Sinds kort heb ik een heel speciale fysiotherapeut, die werkt met de methode van Stuart McGill. Googel die methode maar even, want het gaat te ver om het hier helemaal uit te leggen, maar ik geloof erin. Een groot geloof? Dat ook weer niet. Soms ben ik wanhopig als ik voor de derde keer die week op de grond lig te kermen van de rugpijn en denk dat het nooit meer goed komt. Dus ik liet me voor de zekerheid ook doorverwijzen naar een neuroloog, om te informeren naar een hernia-operatie. Tot mijn grote verbazing vertelde hij mij dat de hernia het probleem helemaal niet is. Die zit namelijk aan de rechterkant, terwijl ik links pijn ervaar. Ik heb dus een hernia waarvan ik geen last heb (schijnt vaker te gebeuren).

De oorzaak van mijn pijn is artrose in mijn onderste drie wervels. Artrose… Ik ben Femke Sterken, ben tweeënveertig jaar en ik heb artrose. Slijtage. Volgens de neuroloog is het aanleg. Volgens de fysiotherapeut komt het doordat ik toch nog te vaak een sigaret opsteek. Volgens mijn moeder ben ik lui en beweeg ik mijn hele leven al te weinig. En ik vermoed dat het een combinatie is van die drie. “Kunt u iets doen aan die artrosewervels?” vroeg ik de neuroloog. “Ja hoor”, zei hij opgewekt. “We kunnen ze vastzetten met schroeven. Maar ja, de slijtage gaat door, dus daar houdt het niet op.” Met grote ogen piepte ik: “Bedankt voor de informatie.” Inmiddels heb ik weer heel veel vertrouwen in mijn fysiotherapeut.

Femke Sterken (41) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (8) in Ouderkerk.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden