null Beeld

PREMIUMcolumn

Femke: “Blijkbaar wordt mijn geest geprikkeld door de ellende van anderen”

Femke Sterken

Femke zoekt afleiding in het leven van anderen en dat lijkt bijna obsessief te worden.

Ik kom er steeds meer achter dat ik obsessieve neigingen heb. Neem de rechtszaak tussen de ex-geliefden Johnny Depp en Amber Heard. Voor wie geen idee heeft: de Amerikaanse acteur Johnny Depp (58) klaagde zijn ex-vrouw, de Amerikaanse actrice Amber Heard (36), aan wegens smaad, omdat zij een artikel heeft geschreven waarin ze verklaart dat ze jarenlang seksueel, geestelijk en lichamelijk is misbruikt door haar partner. Door de tijdsperiode die zij aangaf, werd duidelijk dat het over niemand anders kon gaan dan over haar toenmalige echtgenoot Johnny Depp. Na Johnny’s aanklacht heeft zij hem op haar beurt ook weer aangeklaagd. Kortom: die zaak duurt eindeloos en alles is te volgen via social media. Ik denk dat ik er inmiddels al zo’n vijftig uur op heb zitten, vooral met het volgen van alle getuigenissen in de rechtbank. Johnny bleek een rare kwibus met een enorm alcohol- en drugsprobleem, maar hij wekte bij de meeste kijkers wel sympathie op. Amber kwam vooral theatraal en manipulatief over. En dan al die experts en andere getuigen. Ik heb hun instagramprofielen erbij gepakt, ze uitgebreid gegoogeld, alles.

Na de uitspraak (Johnny won) diende zich al snel een nieuwe obsessie aan. De HBO-serie The staircase. Acht afleveringen over de Amerikaanse schrijver Michael Peterson, die ervan werd verdacht zijn vrouw Kathleen te hebben omgebracht. Op een avond vond hij haar dood onderaan de trap, terwijl de trap, de muren, deuren en haar voeten en handen besmeurd waren met bloed. Was het een gewone val, zoals Michael beweert? Of heeft hij haar iets aangedaan nadat ze had ontdekt dat hij in het geheim met mannen afsprak? Wederom struin ik internet af, lees oude krantenartikelen en volg de gelijknamige documentaire op Netflix. Ik móet weten wat hier nu werkelijk is gebeurd.

Waarom ik me hier zo druk over maak? Goede vraag. Hoe gênant ik het ook vind om toe te geven: mijn geest wordt kennelijk geprikkeld door ellende van anderen. Het is mijn vlucht uit de realiteit. Even niet uit alle macht proberen een plek voor mijn kind op een zorgboerderij te veroveren, even geen piekernacht over mijn doodzieke vriendin. Gewoon mezelf afleiden met iets wat mij niet direct raakt. Is dat kwalijk? Absoluut. Maar ik ben ook maar een mens.

Femke Sterken (41) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (8) in Ouderkerk.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden