null Beeld

PREMIUMcolumn

Femke: “Elke internetpagina duwt me richting huisarts, maar ik ben net op vakantie”

Femke Sterken

Femke heeft al een tijdje last van haar borst, maar wil niet naar de huisarts.

Kennen jullie nog dat verhaal van die vrouw die een zere borst had, maar niet naar de dokter ging? Die vrouw heeft inmiddels ook een verdikte klier onder haar oksel. Ja, ik hoor jullie wel brommen. Er waren zelfs twee vrouwen op de Libelle Zomerweek die me De Vraag stelden: “Waarom ben je niet allang naar de dokter gegaan?” Tja, mijn buurvrouw heeft borstkanker, mijn vriendin Els is zojuist overleden aan kanker, ik kán geen kanker hebben. Nou ja, natuurlijk kan ik wel kanker hebben, maar qua kansberekening zou het toch gek zijn als ik ook ineens kanker heb? Hoewel, een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Dat is niet weinig.

De borst was trouwens een tijdje minder pijnlijk, dus ik gaf mijn hormonen de schuld. Maar toen ik die gezwollen klier voelde en ging googelen, duwde elke internetpagina me richting huisarts. Het toeval wilde dat ik net op vakantie was en de boel niet op stelten wilde zetten. Wat lastig is als je mij bent, want ik schop nogal snel stennis. Twee dagen hield ik het vol om niet te praten over de zere borst en de dikke klier. Ik voelde er ongeveer elk uur aan en probeerde mezelf moed in te praten. Hormonen, zweetklier-verstoppingen, het kan van alles zijn.

Fijnzinnig als hij is, merkte Oscar vrij snel dat er iets mis was, dus ik gooide het er toch maar uit. Eerst deed ik nog luchtig. Later ging ik toch te ver door hem te wijzen op mijn vrijgezelle vriendinnen, want mocht ik dus doodgaan aan borstkanker, dan moest hij niet alleen blijven, maar een leuke nieuwe vrouw en moeder voor Nathan zoeken. “Doe effe normaal Femke”, brieste hij. “Je gaat na de vakantie eerst naar de dokter en dan zien we wel weer verder.” Hij had gelijk.

Het lukte me om me de rest van de vakantie niet (heel erg) over te geven aan borstkanker-angst. Ik las vijf boeken, plonsde elke dag in het zwembad, ging met Nathan en zijn vriendinnetje naar een waterpark, genoot van de wijnranken in de Provence, at mezelf tonnetje rond, dronk een paar glaasjes rosé en mediteerde de overgebleven zorgen weg. De dag nadat we terugkwamen in Nederland belde ik de dokter. Ik heb over twee dagen een afspraak.

Femke Sterken (41) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (8) in Ouderkerk.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden