null Beeld Libelle
Beeld Libelle

PREMIUMColumn

Femke: “Er is van alles waarmee ik moet stoppen, wil ik een beetje leuk ouder worden. Waarom doe ik dat niet?”

Femke Sterken

Met foute gewoontes stoppen is niet makkelijk, Femke weet dit als geen ander.

Hoewel ik mezelf roem om mijn planningsvaardigheden (ik roep thuis elke dag dat ík alles moet bedenken, omdat er anders niks van komt), ben ik ongelooflijk slecht in De Lange Termijn. Je moet stoppen met roken, want hoe meer rook, hoe meer kans op kanker. Je moet stoppen met te veel roze koeken en andere suikerigheden, want obesitas is niet gezond. Je moet meer bewegen, want anders word je stijf, krijg je gezondheidsklachten en andere ellende. Je moet twee (drie of vier) ons groente en twee (of drie of vier) stuks fruit per dag eten, voor weerstand en fitheid. Je moet zitten en staan afwisselen als je een zittend beroep hebt en let er vooral ook op of je werkplek wel ergonomisch staat afgesteld.

Onnodig om te zeggen is dat ik al die dingen weet en ze allemaal niet of te weinig in acht neem. Ik schaam me er voortdurend voor. Ik kan wel cadeautjes regelen voor de juf die met zwangerschapsverlof gaat, ik kan deadlines halen op mijn werk en ik kan op tijd de pannen op het fornuis zetten om het gezin te voorzien van een avondmaaltijd. Maar dingen doen of laten, omdat je daar langer gezond door blijft, dat kan ik kennelijk niet. Ik ben er te laks en te lui voor. Of ik heb geen ruggengraat. Ik vraag me echt af wat het is. Met name omdat ik, sinds ik de veertig ben gepasseerd, kwaaltjes krijg. Mijn onderrug, mijn bovenrug, mijn hormonen, mijn huid, mijn oren, mijn ogen. Het is allemaal keihard in verval. De Lange Termijn wraakt zich hier. Laatst zat ik bij de huisarts, omdat ik hoopte dat mijn beginnende doofheid had te maken met een prop in mijn oor of een oorontsteking, maar helaas. ‘Brandschoon’, zo constateerde ze nadat ze erin had gekeken. “Misschien toch maar een keertje naar de audicien”, luidde het advies. Natuurlijk kon ik mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik al jaren de muziek op mijn headset veel te hard heb staan als ik naar mijn werk fiets. Maar ik besefte tegelijkertijd hoe hypocriet die gedachte was: er zijn tien dingen waarmee ik moet stoppen, wil ik een beetje leuk en gezond ouder worden. MAAR WAAROM DOE IK DAT NIET? Ik Google me suf naar tips om mijn nekpijn en stijfheid te verhelpen én neem me voor om er morgen mee te beginnen. Heel misschien overmorgen.

Femke Sterken (41) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (8) in Ouderkerk.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden