null Beeld

PREMIUMcolumn

Femke: “Het ontroert me dat ze de ontmoeting met Nathan zo leuk vindt”

Femke Sterken

Femke vond kinderen van vrienden nooit zo interessant. Door een bijzondere ontmoeting, is ze daar nu toch anders over gaan denken.

Kinderen van vrienden hebben nooit mijn grootste interesse gehad. Dat is overigens wederzijds. We gunden elkaar baby’s, liepen elkaars kraambezoeken af en er waren sporadische speelafspraken toen de kinderen nog klein waren. Maar standaard met mijn gezin het gezin van vrienden bezoeken? Nee, dat is zelden gebeurd.

Ik voel altijd heel sterk dat ik die ene persoon heb uitgekozen als vriend en dat ik met hem of haar een band wil onderhouden. Natuurlijk is het leuk om de partner en kinderen ook af en toe te zien, maar ik begrijp niet dat mensen een individuele vriendschap omvormen tot een vriendschap tussen gezinnen. Dat laatste heb ik weleens geprobeerd, maar dat betekent dat die individuele band een beetje het onderspit gaat delven. Tuurlijk, je kunt die vast ook hooghouden náást de gezinsvriendschap, maar hoeveel tijd heeft een mens? Ik niet genoeg om dat met al mijn vrienden en hun gezinnen te doen.

Waar ik heen wil met dit verhaal: ik heb sinds een jaar een nieuwe vriendin en zij wilde enorm graag mijn zoon Nathan ontmoeten. Gisteren kwamen haar man en zij eten en ze had gevraagd of Nathan langer mocht opblijven zodat ze hem kon leren kennen.

Op de avond zelf bracht ze cadeaus mee van zijn favoriete Japanse tekenfilmserie (een T-shirt en een beker) en ze wilde zelfs een racegame met hem op de PlayStation spelen. Toen Nathan naar bed was, prees ze al zijn bijzonderheden en verzuchtte ze hoe geweldig ze het had gevonden om met hem te praten en te zien hoe hij bewoog en hoe hij deed. Ik verbaasde me erover dat iemand dat wil. Natuurlijk, je bent supertrots op en geïnteresseerd in je eigen kind(eren), maar ik kende dat gevoel niet voor andermans kinderen.

Aan de andere kant: toen ik zag hoe leuk mijn vriendin deze ontmoeting vond en hoe Nathan daar ook weer positief op reageerde, ontroerde het me. Ik besefte dat mijn vriendin door mijn kind een bredere blik op mijn leven wilde krijgen. Opeens viel het kwartje dat mijn vrienden en ik onszelf dit ontzeggen door zo strak met elkaar te blijven afspreken.

Hoe waardevol is het om te zien wat er wordt van de personen die we voortbrengen? Mijn nieuwe vriendin heeft dat begrepen, en ik nu ook.

Femke Sterken (41) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (8) in Ouderkerk.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden