null Beeld

PREMIUMColumn

Femke: “Laat die koffie maar zitten, een espresso martini graag”

Femke Sterken

Hoe ouder je wordt, hoe heftiger de kater na een avondje drinken en dat heeft Femke aan den lijve ondervonden.

Sinds een jaar of tien heb ik het café verruild voor het restaurant. Het komt zelden meer voor dat ik lallend naar huis ga. Het leven en de leeftijd hebben mij in het gareel gekregen, zo gaat dat. Ik voel de alcohol al bij slok twee, dus na twee tot drie wijn is het beter om over te gaan op water.

Toen vriend R. vorige week appte dat hij zin had in onze afspraak ‘omdat hij een avondje slempen wel had verdiend’, fronste ik dan ook mijn wenkbrauwen. Wat bedoelde die jongen nou? Hij moest de volgende ochtend vast ook weer naar balletles met zijn dochters. Ik schonk er weinig aandacht aan en we troffen elkaar in een fijne tent. De gerechten waren heerlijk en de glazen groot en vol. Maar waarom was ik begonnen met een espresso martini? En had ik daarna echt nog een glas champagne genomen? En toen pas mijn eerste glas wijn?

Waar ik normaal gesproken glazen oversla als mijn tafelpartner zich tegoed doet aan het ene na het andere glas, was het dit keer of ik onbewust in een drankwedstrijd was beland. Want na drie glazen wijn kwam er limoncello bij het toetje en nee hoor, wij hoefden geen koffie, doet u ons nog maar een espresso martini.

Ik wankelde op mijn benen bij het afrekenen, maar mijn tafelpartner zei: “Kom, we doen nog één biertje bij het café op de hoek.” Vervolgens kwam hij daar aanzetten met twee Duvels. Dat is geen gewoon bier, dat is driedubbel bier.

De kater die volgde was immens. De eerste dag moest ik voortdurend overgeven. De tweede dag was ik uitgeput en had ik stekende hoofdpijn. De derde dag (toen ik weer moest werken) kon ik nog steeds de geur van koffie en kaas niet aan vanwege een overgevoelige maag.

Ik schaamde me, vooral tegenover mijn zoon. Ik had geen idee wat ik tegen hem moest zeggen. Mijn man wist er wel raad mee. “Kijk Nathan, dat gebeurt er als je te veel alcohol drinkt. Dan word je doodziek”, zei hij. “Ik drink nooit meer”, kreunde ik. Ze lachten me een beetje uit, maar dat deed me weinig. Ik nam me verbeten voor dat dit me nooit meer zou overkomen. Laat dit verhaal dus een waarschuwing zijn, mensen: een kater na je veertigste brengt je op het randje van de afgrond.

Femke Sterken (41) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (8) in Ouderkerk.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden