null Beeld

PREMIUM

Femke: “Natuurlijk is mijn extreme woede een symptoom van iets anders”

Femke Sterken

Femke wordt de hele week boos op iedereen, maar als ze er over nadenkt is haar woede niet terecht.

Ik ben al de hele week woedend. Niet geïrriteerd, niet een beetje boos, maar exploderend woedend. Normaal gesproken ben ik al iemand die in ferme bewoordingen over personen en situaties kan schrijven, maar de afgelopen week liep dat de spuigaten uit.

In eerste instantie had ik het zelf niet door. Ik was gewoon boos op de moeder van een vriendje van Nathan, omdat ze me de les las over hoe ik met mijn zoon moest omgaan. Waar ik dat anders van me laat afglijden, vond ik het nu nodig om op hoge toon uit te leggen wat autisme precies betekent en of ze haar commentaar voortaan voor zich wilde houden. Thuis brieste ik tegen Oscar dat ik nog véél ergere dingen had willen zeggen.

Vervolgens appte onze huishoudelijk hulp af omdat de bus niet reed. Toen ik opperde dat ze ook met de fiets kon komen, zei ze eerst dat dat te ver was en dat bovendien haar fiets kapot was. Dat was ontploffing twee. Daarna kreeg ik het aan de stok met een collega over iets onzinnigs en was ik de volgende ochtend onderweg naar mijn werk alleen maar bezig met de snedige opmerkingen die ik die dag zou gaan maken.

Natuurlijk waren er meerdere aanvaringen met Oscar (die tel ik eigenlijk niet mee, omdat die min of meer normaal zijn voor ons), maar ook die waren luider van volume en intenser dan anders.

Tot slot ging ik volledig uit mijn plaat toen de vader van een vriendinnetje van Nathan een avond van tevoren afzegde voor een logeerpartijtje. Want mijn autistische zoon heeft overal voorbereiding voor nodig. Als er iets verandert in de planning, heb ik de poppen aan het dansen.

Bij deze laatste ontploffing besefte ik dat er wel érg veel woede was geweest, de afgelopen zeven dagen. En dat die woede een symptoom moest zijn van iets anders. Het duurde niet lang voordat ik mezelf had uitgedokterd. Waarschijnlijk had het recente bericht dat een vriendin ernstig ziek is er iets mee te maken. Ik heb mezelf als behandeling een Nathan-loos weekend gegeven met een luxe hotelsuite, een heerlijk restaurant, een sauna en héél veel ontspanningstijd. Hopelijk ben ik komende week weer mezelf.

Femke Sterken (41) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (8) in Ouderkerk.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden