Femke L36 Beeld Ester Gebuis
Femke L36Beeld Ester Gebuis

Column

Femke: “Pas toen mijn BMI ‘bijna obees’ aangaf, lukte het om de knop om te zetten”

Ze is freelance journalist. Femke (40) woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Ouderkerk. Deze week schrijft ze over haar gewicht.

Zo’n twee keer per jaar schrijf ik een column waarin ik óf begin met lijnen óf heb besloten mijn vollere lichaam te accepteren. Maar ik kom nooit terug op wat er daarna gebeurt. Heb ik mijn lijf omarmd zoals het is? Of in geval van een dieet: val ik ooit weleens iets af? Op beide vragen moest ik tot voor kort ‘nee’ antwoorden. Sinds 2015 ben ik nooit meer afgevallen. Sterker nog: waar 75 kilo voorheen mijn plafond was, ging ik er het laatste jaar zelfs overheen. Tot de weegschaal 77,8 aangaf. Dat bleek later gelukkig niet te kloppen, maar de 76 kilo haalde ik wel.

Pijnlijk

Toen ik een BMI bleek te hebben met de omschrijving ‘bijna obees’, lukte het me ineens wel om de knop om te zetten. Zo ging het niet langer. Wat overigens ook hielp, was dat mijn zoon de hele dag ‘dikkerd’ tegen me riep. Grappig bedoeld, maar zo pijnlijk. Ik besloot op een dieet van vijftienhonderd calorieën per dag te gaan leven. Daarmee zou ik een pond per week moeten kunnen afvallen. En, hoera, dat klopte.

In week één verloor ik precies vijfhonderd gram. In week twee besefte ik dat een constant licht hongergevoel zou kunnen leiden tot voortijdig staken van het dieet. Dus liet ik vanaf dat moment de teugels in het weekend ietsje vieren. Tot mijn verbazing viel ik in die week zelfs zeshonderd gram af. Binnen twee maanden verloor ik vier kilo. Mijn man zag het, mijn bokstrainer gaf me een compliment over mijn taille en ja, ik vond het zelf ook wel een resultaat om trots op te zijn.

Stroopwafeltje

Waarschijnlijk stagneerde ik juist vanwege die trots. Ik zit nu al weken op een plateau van 71,6 kilo. Ik vermoed dat het te snel ging, die vier kilo, en dat mijn onderbewustzijn daarom vond dat er wel weer een stroopwafeltje in mocht. Mijn bovenbewustzijn vindt dat helemaal niet: ik wil nu naar de 65 kilo. Eindelijk van mijn buikje af, want hoewel er een vetrol minder zit, is het nog steeds aanwezig. Vandaag voelde ik voor het eerst weer motivatie om de boel op te pakken. Ik heb ontbeten met een bakje yoghurt en fruit, geluncht met twee volkoren boterhammen met kipfilet en een avondmaaltijd van slechts zeshonderd calorieën gegeten. Als de koekjestrommel straks niet te hard roept, zal ik het plateau hopelijk eindelijk verlaten.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden