null Beeld

PREMIUMCOLUMN

Femke: “Praten en pillen zijn prima, maar mediteren is niks voor mij”

Femke Sterken

Femke heeft heel wat op haar bordje liggen, maar om nou wéér naar een psycholoog te gaan.

Ik heb in mijn leven meer therapeuten gezien dan goed is voor een mens. Eerst voor mijn eigen mentale problemen, daarna voor het afwijkende gedrag van mijn zoon. Ik blijf psychologen en psychiaters fascinerend vinden, de reparateurs van de menselijke geest. In mijn ogen machtige wezens met kennis die wij niet bij ons dragen. Maar als je een paar keer bij een psycholoog bent geweest, kom je erachter dat therapeuten helemaal niet zo veel meer weten dan wij. Ze kunnen ons hoogstens helpen onze angstige of sombere gedachten in banen te leiden. Ze kunnen een diagnose afgeven (die niet altijd klopt, want ze weten dus niet alles) of medicijnen voorschrijven (die soms wel en soms niet werken).

Waarom ik hierover begin? De laatste tijd spreek ik geregeld mensen die me adviseren om eens met een deskundige te praten. Inderdaad, er ligt nogal wat op mijn bordje, maar ik heb geen behoefte of tijd om daar een therapeut voor te bezoeken. Juist door alle zielenknijpers die ik in het verleden bezocht, zou ik nu toch wel moeten weten hoe ik mezelf in balans houd. Natuurlijk is het pittig als werkdruk, spanningen thuis en intens verdriet om een stervende vriendin op je schouders drukken. Toch moet er een andere manier zijn om dat te verwerken, dacht ik een paar weken geleden. Ik voelde me somber, moe en angstig. De avonden ervoor had ik steeds een kalmerend tabletje genomen, maar dat is ook geen solide oplossing. Opeens schoot me iets te binnen wat ik altijd afgehouden heb: mediteren. Welke therapeut mij dat ook aanraadde, ik was altijd koppig en zei: “Praten en pillen: prima, maar mediteren is niks voor mij.” Toen kwam toch het moment dat ik geen andere oplossing zag om rustig te worden dan een keer meditatie proberen. Ik downloadde de meditatie-app van mijn zorgverzekeraar (die leek me het minst zweverig) en voor het slapengaan luisterde ik een kwartier lang de sessie ‘Dag afronden’. Wat er toen gebeurde, was opmerkelijk. Na vijf minuten kwam er een intense rust over me heen. Ik ademde diep en goed, ik bekeek de gebeurtenissen van de dag zonder er inhoudelijk op in te gaan en ik kon de angst en zenuwen van me af laten glijden. Voor het eerst sinds tijden sliep ik diep en werd ik ’s ochtends uitgerust wakker.

Femke Sterken (41) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (8) in Ouderkerk.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden