null Beeld

PREMIUMCOLUMN

Femke: “Waarom regelt haar man niet gewoon zelf een oppas voor hun kind?”

Femke Sterken

Femke ziet jonge moeders om haar heen die compromissen sluiten in hun leven voor hun kinderen, terwijl hun man dat niet doet. En daar heeft ze een mening over.

Een tien jaar jongere vriendin van mij heeft een goede baan bij een marketingbureau, haar partner en zij hebben net een kind gekregen. Zij werkt vier dagen, hij blijft vijf werken, dus alle zorg- en regeltaken komen bij haar terecht. Ook op de dagen waarop zij moet werken: “Hé schat, ik red het niet om op tijd bij het kinderdagverblijf te zijn”, en hup, daar gaat ze.

Een oud-collega van 29 is moeder van twee jonge kinderen. Ze werkt fulltime, haar man werkt ook vijf dagen en heeft net een nieuwe, goed verdienende baan. Ook zij pakt alles op. Laatst zaten we op een terras en kreeg ze een appje van haar man: “Sorry schat, mijn moeder kan dinsdag niet oppassen. Regel jij iets anders? Anders misschien vrij nemen?”

Wát?? Ze zuchtte, maar ging meteen in de regelstand. Binnen tien minuten had ze een oppas geregeld. Ze belde hem trots om het te vertellen. Ik hoorde het met verbazing aan en vroeg nadat ze ophing: “Waarom maakte je het hem niet even duidelijk dat hij dit best zelf even had kunnen regelen?” “Ach”, suste ze, “hij heeft net een nieuwe baan.”

In hetzelfde gesprek vertelde ze me dat ze erover dacht om minder te gaan werken of iets flexibelers te zoeken, zodat ze er meer voor de kinderen zou kunnen zijn. “Vind je je baan dan niet meer zo leuk?” vroeg ik. “Jawel, dit is echt mijn droombaan”, antwoordde ze, “maar ja… keuzes, hè?”

Ik zei dat ik niet snapte dat zij keuzes moet maken en haar man in alles zijn zin krijgt: kinderen, een opgeruimd huis en een leuke, nieuwe baan. Ze murmelde iets over geld. Aha, hij verdient dus meer. Zo laten zelfs vrouwen van dertig zich dus nog steeds in halve baantjes duwen.

Lieve vrouwen, leer ‘nee’ zeggen, leer grenzen stellen. Als het zíjn beurt is om de baby op te halen bij de opvang en hij zegt dat hij toch geen tijd heeft, terwijl jij ook op je werk zit, zeg je: “Ik kan ook niet”, en hang op. Reken maar dat hij er dan wel voor zorgt.

Nu hoor ik vrouwen tegenwerpen: “Ik vind het niet erg, hoor. Het is mijn eigen keuze…” Alsjeblieft, trap niet in die fuik. Een derde van de stellen gaat uit elkaar. Zorg ervoor dat je financieel niet afhankelijk bent, dan houd je het roer in eigen handen.

Femke Sterken (41) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (8) in Ouderkerk.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden