null Beeld

PREMIUMColumn

Femke: “Zodra een man mij op mijn plek zet, neem ik hem niet meer serieus”

Femke Sterken

Femke dacht lang dat ze geen feminist was. Maar door haar overleden vriendin Els zegt ze dat nooit meer.

“Ik haat alle vrouwen die zeggen geen feminist te zijn”, zei mijn vriendin Els ooit. Ik kromp ineen, want ik was een van die vrouwen. “Ja, sorry”, zei ik, “maar ik ben toch ook geen feminist?”

Els vond dat onzin. “Als íemand feminist is, ben jij het wel. Jij strijdt al zolang je met Oscar bent voor gelijkheid binnen jullie relatie.” Daar had ze een punt. Een gevleugelde uitspraak van mij is: “Als ik 51 procent van de zorg en huishoudelijke taken op me heb genomen en hij 49 procent, dan kom ik die ene procent nog bij hem halen.” Sinds dat gesprek zeg ik nooit meer dat ik geen feminist ben.

Al heeft het me wel aan het denken gezet: ik merk dat ik soms te snel aan de vrouwenzaak voorbij ga. Dat ik niet alles wat vrouwen onder de aandacht brengen even goed hoor. Lange tijd begreep ik niet waarom, maar ik kwam tot een groot besef: ik voel me volledig gelijk aan mannen.

Zodra ik merk dat ik op mijn plek word gezet door een man, neem ik hem niet meer serieus. Dat er verschillen zijn in wat mannen en vrouwen verdienen, vind ik te achterlijk voor woorden, zo achterlijk dat ik negeer dat het bestaat.

Als ik lees hoeveel vrouwen niet economisch zelfstandig zijn, word ik eerder boos op die vrouwen dan op hun mannen. Omdat ik zo sterk voel dat een man niets voor een vrouw mag bepalen en dat wat de man kan, de vrouw net zo goed kan. Dat iemand daar anders over zou kunnen denken, daar wil ik niet aan.

Ik moet me meer realiseren dat ik bevoorrecht ben. Ik ben kennelijk zo weinig tegen ongelijke behandeling opgelopen dat ik mijn bubbel als normaal ben gaan zien. En dat is niet zo, mijn wereld is níet de wereld van elke vrouw.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van vrouwen bestaat. Net zoals vrouwen die minder gaan werken als er een kind komt. Vrouwen die minder verdienen dan mannen in dezelfde positie bestaan. Het bestaat ook dat een vrouw gedwongen wordt een ongewenste zwangerschap uit te dragen, terwijl de man de benen kan nemen.

Daarom is het zo belangrijk dat we ons uitspreken tegen die stelselmatig ongelijke behandeling, ook als je er zelf weinig tot geen last van hebt. Doe het voor vrouwen over de hele wereld. Net zolang tot het onderscheid tussen mannen en vrouwen is weggevaagd.

Femke Sterken (41) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (8) in Ouderkerk.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden