null Beeld

PREMIUMcolumn

Nico: “De bakjes zijn zo neergezet dat je als kijker denkt: hè gezellig, snacks op tafel”

Nico Dijkshoorn

Nico is zelf ook aangeschoven bij een aantal talkshows en weet daarom als geen ander waarom niemand de snacks eet die op tafel staan.

Sinds kort heb ik een nieuwe obsessie. Ik kijk wat voor eten er tijdens tv-talkshows op tafel staat en of er ook van wordt gegeten. Dat laatste gebeurt nooit. Zo verdrietig! Iemand heeft daar enorm zijn best op gedaan. Ik vermoed dat een jongen thuis heel enthousiast heeft verteld dat hij een droombaan heeft weten te bemachtigen. Zijn fiets tegen het huis gegooid, deur open en dan heel hard geschreeuwd: “Moeder, vader, ik heb de baan! Ik word hoofd Snacks Die Nooit Worden Gegeten!” Al die bakjes met nootjes, chips en kaasstengels, ze zijn neergezet door iemand die ervan droomt ooit zelf presentator te worden. Let er maar eens op. Alle snackbakjes op de talkshowtafel zien eruit als een droogboeket of als iets wat je naast een doodskist zet tijdens het laatste liedje. Je weet: hier heeft iemand ontzettend zijn best op gedaan. Voor de uitzending is naar dé plek gezocht. Waar staan de bakjes op zo’n manier dat ze niet de aandacht van de vaag bekende Nederlander wegtrekken, maar dat je als kijker toch denkt: ‘Hè gezellig, snacks op tafel’?

Ik weet uit ervaring dat gasten in een talkshow nooit iets eten tijdens de uitzending. In televisiekringen wordt dit het Snack Syndroom genoemd. Even uitleggen wat dat is: je wordt ’s ochtends gebeld door de redactie van de talkshow. Je staat daarna een middaglang voor de spiegel jasjes en overhemden te passen. Je belt je vrienden en familie dat ze moeten kijken. Je oefent je teksten. Je zegt hardop: ‘Dat vind ik helemaal niet. Ik vind dat de wolf zijn plekje heeft afgestaan aan de mens. Had hij maar niet weg moeten gaan uit ons land.’

Je wordt in de studio een beetje verwend. Wat leuk dat je er bent! Ze doen wat poeder op je gezicht en zeggen dat je een heel makkelijke huid hebt. Daarna ga je aan de talkshowtafel zitten, je hoort de begintune, je steekt gedachteloos een snack in je mond en daarna zien 1,2 miljoen mensen je een kwartier lang praten met een stuk peterselie op je voortand.

Daarom eet niemand wat er op tafel staat. Pure ijdelheid als je het mij vraagt. Ik vind dat dit taboe moet worden doorbroken. Volgend seizoen elke uitzending een pan kaasfondue midden op tafel en dan praten over de gasprijs met een stuk gestolde kaas op de kin.

Nico Dijkshoorn woont samen met Tanja, heeft twee kinderen uit een vorige relatie en een heel eigen kijk op de wereld.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden