null Beeld

PREMIUMCOLUMN

Nico: “Mensen zullen me vragen waar die H op mijn pet voor staat”

Nico Dijkshoorn

Nico heeft een nieuw hoofddeksel waardoor hij zich jaren jonger voelt. Heel even dan...

Een week geleden viel ik. Midden in een winkelstraat. Terwijl ik nog half in de lucht hing, wist ik wat dit betekende: mensen zouden zich over mij gaan ontfermen. Ik zou worden behandeld als een man van 62. Vlak voordat ik de grond raakte, voelde ik mij nog veertig jaar jonger. Dat had alles te maken met mijn baseballpet. Net nieuw, een rode met een grote, gele H op de voorkant. Ik had hem gekocht op aanraden van mijn zoon. Door de telefoon sprak hij manisch op mij in. “Je moet een pet. Ik heb het er met anderen over gehad en die vinden ook dat jij een pet moet, op dat hoofd van je. En dan niet een campingpetje of een pet van een of andere dierenwinkel. Nee, een goede pet. Ik mail je een voorbeeld.”

Ik wachtte. Ping! Inderdaad, dit was een goed petje. Niet het soort waardoor het leek alsof je net heel ziek was geweest en langzaamaan weer opkrabbelde. Mijn zoon had gelijk: het wordt een feest om met deze honkbalpet een kamer vol visite binnen te lopen. Mensen mogen eraan voelen. Ze zullen me vragen waar die H voor staat en dan kan ik elke keer iets anders verzinnen. ‘Het is de H van Hogersølm, een bekende Zweedse kok. Hij vangt vis met deze pet op zijn hoofd. Er zijn er maar drie van en ik heb er een van.’ Of ik kan zeggen dat het de H van Helga is en daarna zwijgen. Mogen ze lekker zelf verzinnen wie Helga is.

Ik bestelde de pet, volgde online hoe hij langzaam vanuit Amerika naar mij toe reisde en durfde op de dag van de levering niet naar het toilet, omdat ik anders misschien te laat bij de voordeur zou zijn. Uiteindelijk zat ik thuis in Leiden met een pet op mijn hoofd. Ik voelde meteen dat dit een levensveranderend hoofddeksel zou worden. Mensen zouden niet meer beter weten: daar heb je Nico, met zijn pet. Ik maakte een foto met mijn telefoon en stuurde die naar mijn zoon. Zijn antwoord: ‘Keihard ouwe’.

Daarna ging ik een stukje op en neer lopen door de winkelstraat, tot ik viel. Meteen vloeide alle magie uit mijn petje. Het had maar heel even gewerkt. Tien minuten had ik me jaren jonger gevoeld, maar daar lag ik: een oude man, de pet naast zijn hoofd, zoekend naar helpende handen van jonge, sterke mensen.

Nico Dijkshoorn woont samen met Tanja, heeft twee kinderen uit een vorige relatie en een heel eigen kijk op de wereld.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden