null Beeld

PREMIUMcolumn

Peter: “Deze drie woorden laten me anders om me heen kijken”

Peter Heerschop

Peter Heerschop wordt geconfronteerd met een belangrijke levensles, die maar uit drie woorden blijkt te bestaan.

Ik was bij een lezing van professor Erik Scherder. Dat was ik wel vaker, maar ik bleef nu voor het eerst haken aan drie woorden.

Drie woorden die ik plotseling zag als de samenvatting van de hele lezing. Drie woorden die me heel anders lieten kijken naar heel veel om me heen: “Moeite blijven doen.”

Hij legde het uit als iets waaraan ouder wordende hersenen behoefte hebben. Je moet ze laten werken, onder druk zetten, laten merken dat ze er nog wel degelijk toe doen. Dat ze ervan kunnen uitgaan dat er nog best nieuwe verbindingen kunnen worden gemaakt.

Niet iets waar je even niet op kunt komen, gelijk googlen. Eerst zelf zoeken in je hoofd. Geen boodschappenlijstjes, maar ervan uitgaan dat je het kunt onthouden.

Ook lichamelijk: moeite doen om genoeg bloed naar je hoofd te krijgen. Als je wandelt, regelmatig lekker doorstappen. Niet denken aan een e-bike als je nog gewoon kunt trappen zonder om te vallen.

Allemaal goed voor de hersenen.

En opeens bedacht ik dat die drie woorden nog van veel groter belang zijn. Moeite blijven doen. In de breedste zin van het woord.

In een relatie. Niet vanaf een bepaald moment denken dat het toch wel lekker loopt. Niet denken dat dit het nu eenmaal is. Nee, doorzoeken.

Niet vanaf een bepaalde leeftijd denken: ‘ik doe wel gewoon een lekker makkelijk kapseltje’. Of: ‘ik ben bijna 50, wat maakt die extra 25 kilo nou uit’. Of: ‘laat mij nou gewoon elke dag in een ouwe, slappe broek door het huis lopen en zonder gêne een scheet laten, gevolgd door een tevreden ‘hatsee’.’

Nee, je moet niet zomaar wat koken en naar binnen lepelen wat er onnadenkend is klaargemaakt, vrijwel zonder te proeven, met de tv op de achtergrond.

Niet altijd een discussie uit de weg gaan over wat jij belangrijk vindt, omdat je het toch geen zin heeft.

Opnieuw geïnteresseerd zijn in van alles en nog wat. Is leuk, hoor. Bijvoorbeeld een vraag stellen en niet, terwijl de ander praat, al wachten tot je zelf het antwoord kunt geven.

Moeite blijven doen.

Als iets niet meteen lukt, zoeken naar hoe het wél kan. Niet door blijven gaan met twee keer zo hard hetzelfde te proberen. Nee, dan beter het drie keer zo hard op een andere manier proberen.

Hersenen worden heel blij van uitdaging. Van verandering, vernieuwing en vrolijkheid. Hersenen worden heel lui van de gedachte dat het allemaal wel goed is. Zo van ‘ik zou nog iets gaan doen, maar het is mij te slecht weer.’ Ze worden heel actief van ‘daar heb ik echt zin in.’

Zoals mijn ouders vroeger al zeiden als ik ergens geen zin in had: “Dan maak je maar zin.” Eigenlijk waren mijn ouders dus onbewust al behoorlijke hersenspecialisten.

Moeite blijven doen.

Niet lang na de lezing van professor Scherder, sprak ik een man die veranderkunde had gestudeerd. Bestaat dat? Ja, dat bestaat dus.

Hij legde mij uit dat hij – om zijn hersenen te trainen - elk half jaar iets heel nieuws probeerde te leren. Van Spaans spreken tot drummen. Van een berg op fietsen tot het begrijpen van de Griekse filosofen. Maakt niet eens uit wat.

Het gaat om die drie woorden: moeite blijven doen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden