null Beeld

PREMIUMcolumn

Peter: “Eigenlijk is het een hele vervelende vrouw”

Peter Heerschop

Peter legt normaal gesproken niet op elke slak zout, maar er is één woord dat hij niet kan uitstaan.

Ik weet niet of jullie het herkennen. Of het jullie ook opvalt.

Mensen houden enorm van een uitzondering. Sterker nog, een uitzondering wordt vaak een nieuwe regel.

Ik kan het uitleggen met het woord ‘eigenlijk’. Mensen die dat veel gebruiken vind ik eigenlijk hele vervelende mensen. Ze zorgen er namelijk voor dat je enorm in het nadeel bent als je altijd lief en aardig en vrolijk bent.

Let op, ik heb het dus over iemand die dat bijna altijd is.

Maar als die persoon een keertje toevallig een beetje chagrijnig is, en daar een hele goede reden voor heeft, zeggen die mensen gelijk: “Ja, het lijkt een hele aardige vrouw, maar… eigenlijk is het een heel vervelend wijf.”

Omgekeerd is ook waar.

Iemand die altijd een verschrikkelijke drol is, altijd naar en vervelend en kwetsend, echt een pain in the ass (je ziet allemaal zo’n figuur voor je), als die een keer per ongeluk iets vriendelijks doet, zeggen de mensen juist: “Hij lijkt heel erg chagrijnig, maar eigenlijk is hij heel aardig.”

Dit soort uitspraken zijn bovendien arrogant en minachtend naar anderen. Want het klinkt alsof degene die dat zegt iemand veel beter kent dan alle anderen. Alsof iemand bij haar - ik zeg haar, want vooral vrouwen zijn er goed in - pas echt zichzelf durft te zijn.

Vrouwen die vaak ‘eigenlijk’ zeggen, vallen ook vaker op hele moeilijke mannen, want dan moeten ze daar heel veel aan veranderen.

Het is in andere relaties helemaal fout gegaan, maar haar gaat het vast wel lukken. “Ja,” wordt er dan gezegd, “in een groep heeft hij een grote bek, en doet-ie inderdaad heel minderwaardig tegen iedereen, tegen mij ook… maar als ik met hem alleen ben, is het eigenlijk een hele lieve man.”

Zeker, ook hier is het omgekeerde weer waar.

“Ja, hij is inderdaad heel erg lief, maar laatst hadden we een keer ruzie en toen dacht ik nog dat het eigenlijk een heel egoïstisch mannetje is.”

Het woord ‘eigenlijk’ is dus enorm in het voordeel van vervelende mensen en enorm in het nadeel van lieve mensen. Als je altijd aardig bent, kan het alleen maar tegenvallen. Als je altijd zit te zeiken, valt het gelijk op als je een keer gewoon iets liefs doet.

Kortom, je wordt beoordeeld op wie ze denken dat je eigenlijk bent en dat is eigenlijk altijd het tegenovergestelde van wat je 95 procent van de tijd bent.

En nu ik toch bezig ben over woorden die alles uit zijn verband trekken: het woord ‘leuk’ is vaak verschrikkelijk.

Heb je je bijvoorbeeld zes maanden helemaal de tyfus gerepeteerd voor een moeilijke voorstelling, vraag je aan iemand hoe-ie het vond, zegt-ie: “Ja, leuk.”

Je laat als vrouw je bruidsjurk zien aan je beste vriendin en zij zegt: “Ja, leuk.”

Dat is toch helemaal niks!!

Nog erger als er ‘best wel’ voor staat. “Ik vond het best wel leuk.”

‘Best wel’ is toch vreselijk.

Iemand staat drie dagen in de keuken voor een onnavolgbare Indonesische rijsttafel en jij zegt: “Best wel lekker.”

Het zijn smakeloze afmakers.

Het zijn de Senseo’s van de Nederlandse taal.

Ik hou op, want eigenlijk maak ik me nooit zo druk over woorden. Ik ben eigenlijk best wel een leuke man.

Volgende keer ben ik weer helemaal lief.

Peter Heerschop (60) is acteur, cabaretier en schrijver. Maar sinds de eerste lockdown is Peter - tot zijn eigen verbazing – ook nog iets anders: een Libelle-man! En dat maakt van hem een zeer geschikte columnist voor Libelle online.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden