null Beeld

PREMIUMSpeciale vaderdagcolumn

Peter: “Ik pak de foeilelijke lamp uit en roep: ‘Dit is zóóó mooi!’”

Peter Heerschop

Lippenstiftzoenen, een oerlelijke lamp, twaalf ballen, een stuk zeep aan een touw en een elpee van Chet Baker: Libelle-mannen James Worthy, Peter Heerschop en Nico Dijkshoorn over Vaderdag en cadeaus.

Mannen hebben niet veel met Vaderdag. Vrouwen roepen ook dat ze weinig hebben met Moederdag. Maar ze melden het wel altijd nog een keer extra een week ervoor. Dat ze er niks mee hebben. Dan weet je als zoon heel goed dat je er moet zijn. Mannen hebben echt niet veel met Vaderdag. Ja, natuurlijk wel als de kinderen klein zijn, dan hebben wij ook veel met Vaderdag. Niet zo veel als met Moederdag. Dat komt omdat we voelen dat het voor moeders nóg belangrijker is. De school werkt ook vaak mee aan zo’n Vaderdag. Dan moet je in de klas iets maken en schrijven. Als je geen vader hebt, of hij woont ergens anders, dan moet je iets maken voor je opa. Mijn dochter heeft wel een vader. Dat ben ik. Zij kon mij vroeger makkelijk aan het huilen krijgen door te zeggen dat ik een heel leuke vader ben. Terug naar toen. Vaderdag. Ze lacht en kijkt spannend. Ze gaat een gedicht voorlezen. “Vind je het mooi?”, vraagt ze.“Ik vind het prachtig.” “Ik ook”, zegt ze over haar eigen gedicht. Ze heeft ook een cadeau voor mij gekocht. “Kijk, het is een bal. Want daar hou jij toch zo veel van?” Ik zeg dat we daar inderdaad samen mee kunnen spelen. Dat hoeft van haar niet, want het is mijn bal. Oké. Omdat ik de eerste keer zo blij was met een bal, krijg ik de twaalf jaar erna ook elke keer een bal. Want daar hou ik zo van. En zo werd het een traditie, een bal voor Vaderdag. Net zoals mijn vrouw altijd een aardbeienplant krijgt op Moederdag. Eén keer kreeg ik iets anders. Mijn dochter was toen zeven of acht. Ze was al dagen opgewonden over het cadeau dat ze had gekocht. In de winkel met mijn vrouw zag ze een glitterdolfijnenlamp. Die was te mooi.

En papa houdt ook van dolfijnen. Ze was vroeger dan ooit bij ons bed met het cadeau. “Wat een rare bal is dat”, zeg ik. “Nee, je moet kijken, het is zóóó mooi.” Ik maak het open en zie de oerlelijke lamp én het stralende gezicht van mijn dochter, wachtend op mijn tranen van verbazing. Ik kijk haar aan en roep: “Dit is zóóó mooi!” En zij roept tegen mijn vrouw: “Dat zei ik toch! En... hij kan ook echt aan!” Oké, ik geef het toe: mannen houden ook van Vaderdag.

PS Later was ik op Vaderdag bijna altijd op een EK of WK voetbal. Dan kreeg ik een appje: “Je bent een lieve vader, jammer dat je er niet bent, want ik had een heel groot cadeau. Dat schuift door naar volgend jaar.” Uiteindelijk is dat een enorme aardbeienplant geworden.

Fotografie: Robert Alexander

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden