null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Column

Roos: “Ik hou van de ochtend, maar kan iedereen wel even zijn waffel houden?”

Ze heeft twee zonen, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen. Iedere week schrijft Roos Schlikker (46) in Libelle wat haar bezighoudt.

Het is niet dat ik een hekel heb aan de ochtend. Sterker nog, ik hou wel van vroeg opstaan, kijken hoe de dag zich ontvouwt, een beetje mediteren, nog wat dromen, kopje koffie erbij. Allemaal heerlijk. Daar ligt het dus niet aan, maar mijn huisgenoten maken zo veel lawaai.

Merry Christmas

Miró niet. Hij is een kalme beginner, net als ik. Ik duw hem een fruitshake in zijn handen, hij murmelt “Goeiemorgen mama”, gaat naast de hond liggen en droomt wat voor zich uit. Je hebt er geen kind aan. Nee, dan mijn andere kinderen: Róman en François welteverstaan. Róman staat áán zodra hij wakker wordt, en dat laat hij weten. Vanaf de wc brult hij (hoogzomer): “We wish you a Merry Christmas!”, in de keuken toetert hij naast me het volledige plot van alle Harry Potter-films, hij rent achter de katten aan, geeft de hond een ongewilde schoudermassage én vindt het heel belangrijk om me van allerlei fysieke vermogens op de hoogte te stellen (“Kijk mam! Ik kan van mijn tong een bakje maken. Handig hè, daar vang ik dan spuug in op.”)

De andere koter, François, staat zodra de wekker gaat onmiddellijk in Standje Praktisch. Terwijl ik me meditatief op mijn ademhaling zit te concentreren, begint hij een eindeloze monoloog over de vraag of we een annuleringsverzekering hebben afgesloten voor de vakantie, of de ruitenwissers van onze auto moeten worden vervangen, over de klimaatverandering in het algemeen en het weer in het bijzonder én wil hij dolgraag weten of ik ook vind dat we van energieleverancier moeten wisselen of niet. Ik vind helemaal niets. Nou ja, ik vind vooral dat iedereen zijn waffel moet houden.

Ochtendlawaaipapegaaien

Soms brom ik wat, in de hoop dat de mannen zich enigszins laten afschrikken. Een ander moment wapper ik met mijn hand zodat ze snappen dat ze als vervelende mugjes even weg mogen fladderen en zichzelf vermaken.

Helaas, net als dat honden altijd op de schoot kruipen van hondenhaters, dringen ochtendlawaaipapegaaien zich continu op aan de slowstarters. Dus mediteer ik tegenwoordig in de hondenmand. Miró slurpt naast me aan zijn shake, François houdt een verhandeling over de benzineprijzen of iets anders oersaais en Róman danst om ons heen (“Kijk mam, is dit twerken? O, zie je trouwens dat ik een sixpack heb?”). Zachtjes fluister ik voor me uit: “Sti-hil-le nacht… hei-lige nacht...”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden