Roos Beeld Petronellanitta
RoosBeeld Petronellanitta

Column

Roos: “Tijdens zo’n moppermonoloog roep ik dan snel ‘stok!’ en ‘kont!’”

Ze heeft twee zonen, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen. Iedere week schrijft Roos Schlikker (46) in Libelle wat haar bezighoudt.

“Wat doet die natte zwembroek in de badkamer?”

“Aaah nee, jongens, wie heeft er limonade op de bank gemorst?”

“Miró, zet je fiets nou eens op het grote slot!”

Iets huishoudelijk irritants

Ach jee, het is weer zover. Ik zie de kinderen zuchtend de orders van hun vader opvolgen, zelf kijk ik snel of ik mijn modderschoenen niet in een hoek heb gesmeten of iets anders huishoudelijk irritants heb uitgevreten. Zo nu en dan houdt François een moppermonoloog. Nu is hij bij ons het meest in charge van het huishouden (ik ben meer van de afdeling Leuk), dus ik snap dat hij ons weleens moet terechtwijzen. Want als het aan de kinderen en mij ligt, stapelen we vrolijk de ene hoop troep boven op de andere, eten we van een bord vol oude broodkruimels en negeren we de haren in het doucheputje net zo lang tot de boel overstroomt. Stomvervelend als je netter bent ingesteld, zoals François.

Maar er is vaak meer aan de hand. Fran heeft de neiging te mopperen over trivialiteiten als hem iets groters dwarszit. Ooit las ik dat er twee soorten conflicten zijn: hete en koude. Hete conflicten zijn de deurgooimomenten, de erupties van geschreeuw, de keren dat je het balkon op rent en keihard waaaaaaaaaah roept. Koude conflicten sluimeren, etteren als een irritant sneetje in je vinger dat maar niet dichtgaat. Mensen spreken die boosheid niet direct uit, maar focussen zich op kleinere zaken.

Angel

Bij ons thuis ben ik goed in het hete conflict. Ik blaf/snauw/roep ‘eikel’ door de kamer en ben het kwijt. François daarentegen begint te klagen. Hij zaagt over troep, over het weer, over politiek. Maar de echte angel blijft zitten. In het Engels zeggen ze altijd zo mooi dat je dan a stick up your ass hebt. Zelf merkt hij niet eens dat het zo is.

Dat vind ik het mooie van een lange relatie: op een gegeven moment ken je je pappenheimers. Tijdens een moppermonoloog roep ik tegenwoordig zo snel mogelijk twee woorden: “Stok!” en “Kont!” Vervolgens nodig ik hem uit naast me te komen zitten. “Vertel even, wat zit je nou echt dwars?” Dan begint hij te vertellen terwijl ik intussen stiekem mijn modderschoenen onder de bank verstop. Je weet maar nooit wanneer-ie wéér begint.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden