null Beeld Privébezit
Beeld Privébezit

Wouke: “Echt, alles wordt anders en nieuw”

Wouke van Scherrenburg

Wouke van Scherrenburg is oud-politiek verslaggever en nog steeds actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Haar stem wordt in de politiek nog steeds hoog gewaardeerd, juist omdat ze het belang van gewone mensen nooit uit het oog verliest.

Er zit een liedje in m’n hoofd Stil maar wacht maar alles wordt nieuw, de hemel en de aarde. Dat komt door Rutte, Remkes, Kaag en Segers (hemel), Hoekstra zei er niet zoveel over.

Na tweehonderd dagen schuttersputjes en eigenbelang en valse roddels (de drank in de man, spinde D66 over de informateur) zette vuurvreter Remkes de heren en dame voor het blok: of door met de oude coalitie of nieuwe verkiezingen. Nou, daar hadden D66 en CDA uiteraard geen trek in met de voor hen kelderende peilingen, het CDA zou zelfs eindigen als splinterpartijtje met vijf zetels.

Daarom zag Rutte ondanks prima peilingen ook niks in nieuwe verkiezingen, want dan zou hij zijn favoriete regeringspartner kwijt zijn. Dus kon het gebeuren dat de oude club die in zoveel dossiers (Groningen, toeslagen, woningmarkt, stikstof, Afghanistan) faalde, toch weer doorgaat.

Vernieuwing

Om alle verbijstering en kritiek te smoren beloofden de hoofdrolspelers een complete vernieuwing, een andere bestuurscultuur en zelfs een kabinet met andere poppetjes. Ja ja, maar wel met dezelfde premier Rutte, die vast weer bewindslieden uit zijn clubje getrouwen kiest en Hoekstra die weer de baas van financiën wil worden. Kaag zie ik ook niet zomaar de Kamer ingaan, dus die komt ook wel weer terug als minister.

Eerlijk gezegd geloof ik niet zo in die vernieuwing. Niks lastiger voor de mens dan te veranderen. En dan zou de oude club ineens totaal anders worden? De club waarover Remkes zei “de sfeer in Den Haag is meer gericht op kapotmaken dan op helen”.

Neem de reactie van CU-voorman Segers op de uitspraak van Remkes dat de splijtzwam tussen D66 en de christenen, de medisch- ethische kwesties aan de Kamer zouden worden overgelaten. No way, zei Segers meteen.

Dus de kiezers die hoopten op een doorbraak over het wetsvoorstel Voltooid Leven om zo zelf de regie te houden over hun levenseinde, staan weer in de kou, omdat een kleine groep christenen in de Kamer hun principe oplegt aan de seculiere meerderheid. Vernieuwing?

Benieuwd of deze kwestie belangrijk wordt in de formatie, Kaag heeft dit deze week in ieder geval niet meer als prioriteit genoemd.

Debateren en onderhandelen

Dinsdag debatteert de Kamer over de formatie. De uitnodiging van Remkes aan het blok GroenLinks en PvdA om ook ministers te leveren, werd bruusk afgeslagen. Jammer dat het linkse blok zo de kans laat lopen om invloed te hebben op het beleid van de komende jaren, een gemiste kans.

Enfin, na het debat begint het pas. Dan starten de onderhandelingen die niet lang hoeven te duren want het “alles wordt anders” omvat ook een beknopt regeerakkoord. Of dat gaat lukken met partijen die elkaar wantrouwen? Het zou een mirakel zijn. Maar misschien hoor ik, als het bordes volstaat met nieuwe en capabele bewindslieden met in hun hand dat beknopte regeerakkoord, het liedje A brand new day in mijn hoofd. Misschien.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden