Wouke Beeld Privébezit
WoukeBeeld Privébezit

Column

Wouke: “Er is maar één paspoort naar de vrijheid: vaccinatie”

Redactie

Wouke van Scherrenburg is oud-politiek verslaggever en nog steeds actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Haar stem wordt in de politiek nog steeds hoog gewaardeerd, juist omdat ze het belang van gewone mensen nooit uit het oog verliest.

Het is onontkoombaar. Wie weer zo normaal mogelijk wil leven heeft twee prikken en de QR-code of een geel boekje nodig. In steeds meer landen om ons heen wordt die code vereist en is een test niet meer voldoende. Wie straks, als de zomer voorbij is en de terrassen zijn opgeruimd, nog buiten de deur wil eten, heeft pech. In restaurants en andere publieke ruimten ben je in een groot deel van Europa alleen nog welkom met het bewijs van twee prikken.

Verplicht vaccineren

Italië verplichtte zorgpersoneel in april zich te laten vaccineren, Frankrijk en Griekenland volgen in september en de Belgische Zorgautoriteit heeft deze week hetzelfde geadviseerd. Frankrijk gaat daarnaast leerlingen die niet zijn gevaccineerd de toegang tot de klas verbieden bij een uitbraak. De protesten zijn ook daar luidkeels, maar tegelijkertijd steeg het aantal mensen dat toch maar voor de prik koos aanzienlijk.

En in VS weigeren Google en Facebook ongevaccineerde werknemers de toegang.

Verontwaardiging bij antivaxxers

Ook in Nederland gaan steeds meer stemmen op om de gevaccineerden te bevoordelen boven de niet-geprikten. Niet verrassend leidde dat tot hevige verontwaardiging bij antivaxxers en viruswappies met als schandelijk dieptepunt de demonstranten met hun borden Auschwitz en Arbeit macht frei. De grijnzende vrouw met nota bene een gestreept hemd aan en het bord Wie is de volgende Anne Frank staat voorgoed op mijn netvlies.

Onze Haagse politici komen niet verder dan benadrukken dat vaccinatie altijd vrijwillig zal zijn en lijken er niet over te peinzen om bijvoorbeeld de zorgmedewerkers te verplichten, terwijl zij wel met de kwetsbaren werken. Want de grondwet verbiedt dwang. Maar diezelfde grondwet verplicht de overheid ook over de gezondheid van de bevolking te waken. Dat ging al niet zo best, denk aan Dansen met Janssen, alle vakantielanden geel/groen kleuren en de mondkapjesplicht afschaffen tegen het dringend advies van de WHO in.

Terecht

Ik vind de voorrechten van de gevaccineerde mensen terecht. Ik vind ook dat mensen het recht hebben de prik te weigeren. Maar die moeten dan niet zeuren en demonstreren of erger: het personeel in de prikhallen van de GGD bedreigen en intimideren.

Wie vrijheid eist, Macron zei het al, doet dat ten koste van de vrijheid van de hele maatschappij. Weer de scholen op slot? Weer de horeca, de culturele instellingen, de biebs en de winkels dicht? En nog meer uitstel van dringende operaties van kanker- en hartpatiënten?

Vraagtekens

In de zorg zelf, bleek uit het dagboek van opperbaas Armand Girbes van de IC in het VUMC, worden ook steeds meer vraagtekens gezet bij de langdurige bezetting van de ic-bedden door ongevaccineerde covid-patiënten. Ik hoorde zelf ook van verpleegkundigen dat ze het nauwelijks kunnen verkroppen dat weer een kankerpatiënt moet wachten, dat er nog steeds zoveel levensjaren verloren gaan door uitgestelde zorg en dat allemaal door vaccinweigeraars die schaarse bedden bezet houden.

De schreeuwers op de social media en in de straten moeten eindelijk eens gaan begrijpen dat hun afkeer van de prik niet alleen ten koste gaat van de vrijheid van de anderen, maar dat die afkeer ook levens van die anderen kost.

Gezonde verstand

Er is, kortom, maar één remedie om het normale leven te hervatten en mensenlevens te sparen en dat is vaccinatiebewijzen eisen om toegang tot horeca, bios, etc. etc. te krijgen.

En als Den Haag weer eens te labbekakkerig is om dit met beleid te regelen, dan zal de maatschappij het zelf gaan regelen. Net zoals de horeca, die nu strengere ventilatienormen eist en het eigen personeel wil beschermen, zoals de zorg die de mondkapjesplicht gewoon handhaaft en zoals de particulieren die zelf de vervuiling van Tata Steel gaan onderzoeken.

Het gezonde verstand zit in de maatschappij en, hoe treurig ook gezien het tanende vertrouwen in de overheid, dat geeft ook hoop.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden