Wouke Beeld Privébezit
WoukeBeeld Privébezit

Column

Wouke: “Wat schieten we op met Ruttes volgende kabinet als we deze aarde leefbaar willen houden?”

Wouke van Scherrenburg is oud-politiek verslaggever en nog steeds actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Haar stem wordt in de politiek nog steeds hoog gewaardeerd, juist omdat ze het belang van gewone mensen nooit uit het oog verliest.

Het gemor over de wel heel erg trage formatie van een nieuw kabinet klinkt steeds luider. Na diverse (oud-)politici voegde nu ook D66 prominent Jan Terlouw zich bij de club van critici, door zijn verbijstering uit te spreken over Rutte en Kaag die gewoon vakantie namen in plaats van door te buffelen.

Code rood voor de aarde

Reden voor deze golf van kritiek is het deze week verschenen rapport van IPCC, de club van internationale gerenommeerde wetenschappers binnen de VN die de klimaatverandering nauwgezet bestudeert. Veel was al bekend. Wij mensen zijn verantwoordelijk voor het onleefbaar worden van de planeet. Wat wel angstaanjagend is, is het gebrek aan tijd dat ons nog rest om de opwarming op z’n minst te beperken en onze kinderen en kleinkinderen nog een leven op de enige plek die we hebben te gunnen.

Deze noodklok - ‘code rood voor de aarde’ waarschuwde het IPCC - gecombineerd met de bosbranden en de overstromingen die we dagelijks op ons scherm zien, deed velen in de stress schieten. Immers kan nu van een demissionaire kabinet geen extra beleid worden verwacht, dat is voor het nieuw te vormen kabinet.

Dezelfde hoofdrolspelers

Maar wacht, kunnen we van dat ‘nieuwe’ kabinet wel verwachten dat het klimaatprobleem ferm wordt aangepakt? Met dezelfde hoofdrolspelers, CDA, CU, D66, en daarvoor de PvdA, die tot nu toe bar weinig ambitieuze maatregelen lieten zien? Met als resultaat dat Nederland ver achterloopt bij de Europees vastgestelde doelen.

En een premier die enkele maanden geleden meldde niet met Groen Links te willen regeren want “dan wordt het wel heel veel klimaat” en die meteen na het IPCC-rapport riep “het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn.”

Machtsverlies

Ik heb er weinig fiducie in. De klimaatonderhandelingen worden een ruilhandel aan de formatietafel, die overigens maandag weer in gebruik is, en de uitkomst is ongewis.

Geen politicus die het lef zal hebben ons kiezers een stuk welvaart te ontnemen door een soberder manier van leven van ons te verlangen en de stijgende kosten voor de noodzakelijke maatregelen te dragen. Ze weten allemaal, net zoals de politici in de rest van de wereld, dat dat stemmen kost en dus machtsverlies betekent.

Trigger voor het kabinet

Dus wat schieten onze nazaten en wij ermee op of er nu snel of niet een nieuwe ploeg op het bordes staat? Niet veel, vermoed ik. De koning zal in september zijn zorgen uitspreken over het klimaat om in diezelfde troonrede te melden dat het gelukkig wel goed zit met onze koopkrachtplaatjes. In de politiek overheerst immers het denken voor de korte termijn.

Of zou voor Prinsjesdag het besef indalen dat door uitstel van fors beleid de maatschappij straks veel hogere kosten voor de kiezen krijgt? Al lijkt de zorg voor een leefbare aarde niet bovenaan de agenda te staan, het vooruitzicht op veel slechtere koopkrachtplaatjes kan misschien wel de trigger zijn voor kabinet Rutte # zoveel.

Ik hoop het.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden