Prikronde met vernieuwd coronavaccin start 19 september
 Beeld Getty Images
Prikronde met vernieuwd coronavaccin start 19 septemberBeeld Getty Images

Prikronde met vernieuwd coronavaccin start 19 september

Vanaf 19 september wordt er geprikt met een vernieuwd coronavaccin. Iedereen van twaalf jaar en ouder komt in aanmerking voor de herhaalprik. Allereerst zijn ouderen, kwetsbaren en zorgpersoneel aan de beurt. Jongeren krijgen in oktober een uitnodiging voor het vaccin.

Lize de BontGetty Images

“Dit kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan”, schrijft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Helpt tegen meerdere varianten

De nieuwe, goedgekeurde mRna-vaccins van Pfizer en Moderna zijn zogenoemde bivalente vaccins die beschermen tegen meerdere varianten van het coronavirus. “Ook blijkt uit beide de registratiedossiers dat het bijwerkingenprofiel van deze vaccins niet wezenlijk verschilt van de oudere vaccins”, schrijft OMT-voorzitter Jaap van Dissel in zijn advies.

Mogelijk minder vatbaar

De herhaalprik moet ervoor zorgen dat mensen minder ziek worden van een coronabesmetting. Zo wil de overheid ernstige ziekte, ziekenhuisopnames en sterfte door het virus zoveel mogelijk voorkomen. “Mogelijk zijn mensen na de herhaalprik ook minder vatbaar voor infectie”, is te lezen op de website van Rijksoverheid. “Vaccinatie helpt zo om de zorg en de samenleving voor iedereen open te houden.”

Wanneer een uitnodiging voor het coronavaccin?

Vanaf 13 september ontvangen mensen vanaf 60 jaar een uitnodiging van het RIVM. Mensen van 12 tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik krijgen vanaf begin oktober een uitnodiging voor de herhaalprik via hun huisarts. Zorgmedewerkers met patiënten-en/of cliëntencontact worden gelijktijdig uitgenodigd door hun werkgever. Hierna kan iedereen die dat wil van 12 jaar en ouder op afspraak een herhaalprik halen bij de GGD.

Zorgpersoneel geeft antwoord op de stelling: ‘Nederland heeft corona onderschat’:

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: Rijksoverheid

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden