Zomergolf coronavirus Beeld Getty Images
Zomergolf coronavirusBeeld Getty Images

RIVM: ‘We naderen het hoogtepunt van de coronazomergolf’

Al enkele maanden kunnen we genieten van een samenleving zonder coronaregels, maar dat betekent helaas niet dat er geen besmettingen meer zijn. Het RIVM waarschuwde eerder al voor een coronazomergolf en het hoogtepunt lijkt nu in zicht.

Demi SchoenmakersGetty Images

Het RIVM meldt dat het aantal positieve testen nog altijd stijgt, al ging de stijging de afgelopen twee weken wel een stuk minder hard.

Coronazomergolf

De zomer wordt normaal gesproken gezien als het laagseizoen voor het coronavirus, maar dit jaar is dat anders. Veel mensen gaan op pad in de zomer en tijdens het reizen kun je het virus zo als souvenir van je vakantiebestemming mee naar huis nemen. Tegelijkertijd zijn er nieuwe soorten van omikron gesignaleerd: BA.4, BA.5 en BA.2.12.1. Deze varianten hebben de afgelopen weken de overhand gekregen. Dat komt vooral doordat ze mensen kunnen besmetten die al corona hebben gehad en/of gevaccineerd zijn. Hierdoor spreken we van een coronazomergolf.

Minder steile stijging

Bij het RIVM werden afgelopen week 39.283 nieuwe positieve testen gemeld. Dat is een toename van 15% ten opzichte van een week eerder. Het is nu de vijfde week op rij dat het aantal positieve meldingen stijgt. Maar eerder ging de curve een stuk steiler omhoog. Het lijkt dus dat we de piek van de besmettingen van de zomergolf naderen. En dat is natuurlijk een goed teken, al duurt het nog even voordat het ook in de ziekenhuizen rustiger zal worden.

Coronazomergolf in het ziekenhuis

In de Nederlandse ziekenhuizen blijven er coronapatiënten binnenkomen. De afgelopen 24 uur werden 155 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dit is het hoogste dagcijfer sinds half april, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen 867 mensen in het ziekenhuis met corona. Hiervan liggen er deze week 45 op de intensive care.

In de ziekenhuizen is dus nog steeds een stijging te zien, maar dat komt doordat ziekenhuisopnames altijd iets achterlopen op de besmettingscijfers. Het zal niet lang duren voordat ook daar de cijfers dalen.

Infectieradar

Het hoogtepunt is dus bijna in zicht. En die daling valt niet alleen aan de positieve tests te zien. Op de Infectierader, een site van het RIVM, kunnen mensen doorgeven of ze coronaklachten hebben en ook daar stabiliseert het aantal meldingen. Datzelfde geldt voor het aantal virusdeeltjes dat wordt gemeten in rioolwater in Amsterdam en Rotterdam.

Boosterprik, derde prik, coronapil: wat zijn de verschillen?

Bron: RIVM

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden