Marcel levi Beeld Jeroen Oerlemans
Marcel leviBeeld Jeroen Oerlemans

Vraag aan Marcel Levi: “Klopt het dat jongeren vaak zieker worden van omikron dan ouderen?”

Omikron staat bekend als een minder ziekmakende variant van het coronavirus. Toch lijken veel jongeren er best een paar dagen behoorlijk ziek van te zijn. Worden jongeren zieker van omikron dan ouderen en wat is daar de verklaring voor? Marcel Levi geeft antwoord.

Tara StokdijkJeroen Oerlemans

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Klopt het dat jongeren vaak zieker worden van omikron dan ouderen?

“Dat idee kreeg ik inderdaad ook. Ik hoor van veel ouderen om me heen dat ze nergens last van hebben als ze besmet zijn, terwijl jongeren vaak een aantal dagen hun bed niet uit kunnen komen door omikron. Of dit echt zo is, is nog niet systematisch vastgesteld. Een verklaring zou kunnen zijn dat veel ouderen inmiddels drie, soms zelfs al vier, vaccinaties hebben gehad. Terwijl veel jongeren ervoor hebben gekozen om helemaal geen vaccinatie te halen. Dan kan de eerste kennismaking met het virus behoorlijk heftig uitpakken.”

En als je jong én gevaccineerd bent, maar er toch flink ziek van wordt, wat is dan de verklaring?

“Je wordt niet ziek van het virus, je wordt ziek van de afweerreactie. Jonge mensen hebben vaak een heel fit afweersysteem. Dat afweersysteem kan behoorlijk fel reageren, waar je dus best wel even een tik van kunt krijgen.”

Boosterprik, derde prik, coronapil: wat zijn de verschillen?

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden