null Beeld

PREMIUM

Dagboek van Koen: “De hele week zit ik al te denken om Maud te bellen”

Koen heeft ineens Kai, zijn twee jaar oude zoontje bij hem wonen. Hij weet niet goed hoe hij met de situatie moet omgaan.

Elle van Rijn

Benieuwd wat hieraan vooraf ging? Dat lees je hier.

De hele week zit ik al te denken om Maud te bellen. Zij zou me als soort-van buitenstaander kunnen zeggen wat we moeten doen met deze hele situatie met Kai. Loretta doet het heel goed hoor, maar zij is er vooral op gericht dit kind emotioneel te ‘redden’. En dan lijken praktische vragen van mijn kant, ineens bot. Maar ik wil natuurlijk weten hoe dit nou juridisch zit. Ik heb Kai als mijn zoon willen erkennen, maar Lot werkte niet mee, dus dat proces is gestagneerd. Dus op papier is hij niet eens mijn zoon. Die agressieve vriend van Lot heeft officieel mij meer te zeggen over mijn zoon dan ik.

Moeten we niet eerst Veilig Thuis inschakelen, zodat we alle juiste formele stappen zetten? Stel Lot stuurt de politie op ons af met de bewering dat ik Kai zou hebben gestolen. Dan is het haar woord tegen het mijne, en ik weet uit ervaring hoe goed ze kan acteren. Afhankelijk van hoe dramatisch ze haar verhaal maakt, kan ik nog aangeklaagd worden ook. Met welk motief ze dat zou doen is me inmiddels wel duidelijk: ze heeft geen rooie cent. Dus ze zal willen schikken met een geldbedrag. Kijk, ik draaf misschien door, maar ik weet dat je van gekken alles kunt verwachten.

Maud neemt meteen op: “Hee Koen! Mag ik nog een gelukkig Nieuwjaar wensen of is dat te laat?”

“Wat mij betreft mag het nog hoor. Jij ook nog de beste wensen.” Ik probeer opgewekt te klinken.

“Waarvoor bel je, want ik sta op het punt om naar mijn werk te gaan.”

“Gewoon om te kletsen”, lieg ik. “Maar dat doen we dan wel een andere keer.”

“Is goed. Laten we anders ergens gaan lunchen”, zegt ze.

“Ja gezellig. Dat spreken we dan nog wel af.”

Als ik heb opgehangen staar waas voor me uit. Is het niet heel stom om Maud te willen betrekken in dit hele verhaal? Kai is het resultaat van de buitenechtelijke affaire die ik tijdens ons huwelijk had. Dat maakt haar niet onbevooroordeeld. Maar het gaat om een kind, en als Mauds hart ergens naar uitgaat, zijn het wel kinderen. Ongeacht onder welke omstandigheden ze geboren worden. Hoe vaak zij me niet verhalen heeft verteld over jonge moeders die ze niet in staat achtte voor de baby te zorgen die zij op de wereld had geholpen. Tijd om langer te mijmeren is er niet, want uit het kamertje dat we voor Kai hebben ingericht, klinkt gehuil. Hij is weer wakker.

Maud, de ex-vrouw van Koen schrijft ook iedere week in haar dagboek. Haar verhalen lees je hier.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden