null Beeld

PREMIUM

Dagboek van Koen: “Ik hoor de deur met een klap dichtvallen. Ze is weg”

Terwijl Koen en Loretta aan het kerstdiner zitten met hun kinderen, gaat de bel…

Elle Rijn

Benieuwd wat hieraan vooraf ging? Dat lees je hier.

‘Lot! Ben je gek geworden?!’ roep ik haar na. Mijn stem echoot na in het kale trappenhuis. ‘Lot, kom terug, laten we praten.’ Hierna hoor ik de deur met een klap dichtvallen. Ze is weg. De kleine jongen is ondertussen wakker geworden en kijkt verschrikt rond. Dan begint zijn lip te pruilen en snikt hij zacht. Ingetogen verdriet. Heel anders dan hoe dat ik in de supermarkt zag, toen hij het uitbrulde. Dat was pure agressie, dit is… heel zielig. ‘Hee jongetje, hee Kai. Ken je mij nog? Ik ben Koen.’ Hij kijkt me met bange ogen aan. Toch laat hij zich door mij optillen.

Achter ons zwaait de deur naar de woonkamer open: ‘Koen, waarom komen jullie niet…’ Loretta, die had verwacht dat ik hier met de buren stond, kijkt mij in shock aan. ‘Hoe kom je… Waar is…?’

‘Ken je Loretta al?’ zeg ik tegen Kai. ‘Zij is heel erg lief. Weet je wat er gebeurt als ik haar een kusje geef?’ Ik loop rustig op Loretta af. ‘Dan gaat ze lachen, let maar op.’ Ik buig me naar Loretta en geef een kus op haar wang. Dan stap ik weer naar achteren. Loretta laat een lach zien. ‘Als jij wat groter bent, mag jij dat ook proberen.’ Kai’s oogjes lopen niet meer over. Hij krabt even in zijn blonde piekhaartjes, alsof hij probeert te begrijpen wat hier gaande is.

‘Ze vertelde dat ik hem mocht hebben, en toen is ze weggelopen.’ zeg ik in Engels tegen Loretta, omdat ik niet weet wat zo’n jochie kan begrijpen. ‘Ik probeerde haar nog tegen te houden.’

Loretta gaat niet mee in mijn onderonsje. ‘Kai, je mag onze kerstboom zien! En we hebben ook nog wat lekkers voor je. Kom maar.’ Ze steekt haar armen naar hem uit en tot mijn grote verbazing helt Kai naar haar over.

‘Hallo jongens, kijk eens wie we hier hebben!’ zegt Loretta wanneer we de kamer binnenkomen. ‘Dit is Kai, hij mag met ons kerst vieren.’ Even is het stil. Ik let vooral op de gezichten van Julian en Rosa, die vooralsnog uitdrukkingsloos zijn. Alsof hun hoofden nog niet verwerkt hebben wat hier precies aan de hand is. Gelukkig komen de kleinkinderen van Loretta al snel in beweging. ‘Hee Kai, kom je mee spelen?’ Loretta zet het jochie op de grond, waarna hij zich door de twee meiden laat meevoeren. ‘Pap is dat jouw…’ Rosa maakt haar zin niet af. ‘Zijn zoon, dat zie je toch meteen,’ maakt Julian haar zin af.

‘Ja,’ zeg ik met een brok in mijn keel. ‘Jullie broertje.’

Maud, de ex-vrouw van Koen schrijft ook iedere week in haar dagboek. Haar verhalen lees je hier.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden