null Beeld

PREMIUM

Dagboek van Koen: “Ik kom Kai halen”, zegt Lot doodleuk

Loretta heeft geen makkelijke jeugd gehad, maar is vastbesloten om de geschiedenis zich niet te laten herhalen.

Elle van Rijn

Benieuwd wat hieraan vooraf ging? Dat lees je hier.

Ik had slecht geslapen door het gesprek met Loretta. En ik dacht dat ik zielig was met wat ik vroeger had meegemaakt. Loretta zei dat bijna iedereen een rugzak heeft vol trauma’s uit zijn jeugd. “Wij moeten er alleen voor waken dat we niet dezelfde fouten maken als onze ouders. De vader van mijn moeder sloeg haar ook al, de ouders van mijn vader waren ook al gewelddadig. Ik hoop dat ik die cirkel heb kunnen doorbreken.”

Natuurlijk had ze die cirkel doorbroken, maar zo moedig is niet iedereen. Ik had nog maar net Kai helpen met aankleden toen de bel ging. Ik verwachtte een pakketje dus ik deed nietsvermoedend open. Staat daar Lot. “Ik kom Kai halen”, zei ze doodleuk. Kai die inmiddels tussen mijn benen was gaan staan.

“Dat kan niet zomaar, Lot.”

“Ik ben zijn moeder, Koen, en ik heb het recht hem mee te nemen.”

Waarschijnlijk kon ik mezelf zo slecht beheersen door wat Loretta me had verteld, maar met stemverheffing zei ik dat ze hem nooit mee kreeg en dat ze een slechte moeder is. Gelukkig kwam Loretta heel snel bij de deur staan om de boel te sussen. Ze nodigde Lot uit voor een kop thee en vertelde dat we een traject in waren gegaan met Veilig Thuis, en dat ze daar uiteraard haar versie van het verhaal kon doen. Lot bond in en besloot niet op de uitnodiging in te gaan. Toen de klap van de deur nog nasuisde in mijn oren zei Loretta tegen mij: “Jij gaat vandaag net zolang met Veilig Thuis bellen, tot je iemand aan de telefoon krijgt. En nog wat: je schreeuwt nooit meer tegen haar, hoor je me? Nooit! Voor hetzelfde geld heeft ze het allemaal opgenomen met haar telefoon.” Toen pas zag ik het gezicht van Kai. Hij had het niet op een brullen gezet, maar zijn tranen stroomden geruisloos over zijn wangen.

Inmiddels heb ik alles gedaan wat Loretta me adviseerde. Ze zeggen dat we ons geen zorgen hoeven maken. Ze weten van onze situatie af, en ze zijn niet gevoelig voor manipulatie. Ik wilde eerst mijn avondafspraak met Maud afzeggen na dit alles maar Loretta moedigde me aan om toch te gaan. Eerlijk gezegd is het ook wel fijn om even stoom af te kunnen blazen. Hoewel het maar de vraag is of dat kan als ik zie met wat voor een bleek weggetrokken gezichtje zij in het café zit.

Maud, de ex-vrouw van Koen schrijft ook iedere week in haar dagboek. Haar verhalen lees je hier.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden