null Beeld

PREMIUM

Dagboek van Maud: “‘Ik denk dat iemand is betaald om tegen mij te getuigen’, zegt John”

In Milaan praat John met Maud over wat er allemaal is gebeurd in het verleden waardoor hij zoveel moeite heeft zich te binden.

Maud

In deze prachtige setting, tegenover de Dom van Milaan, vertelt John me over zijn grootvader. “Janice en ik wisten niet dat er nog meer familie was. Totdat we erachter kwamen dat we nog een grootvader hadden. Maar eerst: Janice had zich opgehangen nadat haar adoptiefamilie openbaar dreigde te maken dat wij als broer en zus een liefdesrelatie hadden. Ik geloofde die zelfmoord niet, maar dat verhaal kwam als een boemerang bij mij terug omdat de politie net als ik twijfelde. Alleen liep hun spoor niet naar die meneer Bonnet, de adoptievader van Janice, maar naar mij. Zij waren ervan overtuigd dat ik de dood van mijn zus in scène had gezet. Mijn motief zou jaloezie zijn geweest, omdat zich een getuige had gemeld die beweerde dat Janice onze verhouding wilde stoppen, maar dat niet durfde uit angst voor mij.”

“Wie was die getuige?” vraag ik.

“Dat weet ik niet.” Hij nipt even aan zijn glas. Zijn hand trilt. “Ik denk iemand uit de drugswereld die geld kreeg om tegen mij te getuigen. Door gebrek aan hard bewijs lieten ze me uiteindelijk vrij. Maar mijn reputatie als kunsthandelaar was kapot. Ik ben toen een hele tijd gaan reizen – weg uit Amsterdam. Totdat ik een telefoontje kreeg van een oude vrouw die beweerde mijn grootmoeder gekend te hebben.”

“Wat wist je over je grootmoeder?”

“Ik had gehoord dat ze van verdriet was overleden na het auto-ongeluk van mijn ouders en mijn broer. Volgens de dame zat het iets anders in elkaar. Mijn grootmoeder werd verbannen nadat bleek dat haar tweede kind na de geboorte een kleine afwijking had die alleen via de vader kon zijn doorgegeven, maar mijn grootvader had die afwijking helemaal niet. Dus het kind kon niet van hem zijn.”

“En die baby was die Bonnet?”

“Klopt. Dus ik moest wel lachen, want dat graf hadden ze dus voor niks laten openmaken.”

“Die baby was juist het bewijs van overspel van je grootmoeder.”

“Precies. Dus mijn grootmoeder moest weg met de bastaard, en mijn grootvader hield zijn eigen zoon en hertrouwde. Zij voedden mijn vader op alsof het hun eigen kind was, maar kregen zelf nooit kinderen. Ergens moet hij toen hebben ontdekt dat hij onvruchtbaar was. Dus ook mijn vader kon niet van hem zijn. Met andere woorden: hij was meerdere malen bedrogen en hij had geen stamhouder nagelaten die de adellijke lijn kon voortzetten.” Hij zucht even. “Mijn grootmoeder was juist vreemdgegaan uit lijfsbehoud. Ze wist dat ze vroeg of laat zou worden ingeruild als ze geen kinderen kreeg. Helaas werd haar oplossing juist haar ondergang...”

“Heeft hij toen de zoon vermoord waarvoor hij zijn hele leven had gezorgd? Hoe kan iemand zo zijn?”

“Volgens die vrouw had mijn vader een slechte band met zijn ouders. Hij hoorde via-via dat de vrouw die hij mamá noemde niet zijn echte moeder was. Hij is toen op zoek gegaan naar zijn biologische moeder. Dat kon grootvader niet verkroppen en daarna heeft hij de opdracht gegeven het gezin uit de weg te ruimen. Mijn broer en ik hadden moeten blijven leven. Maar in plaats daarvan stierf mijn oudste broer en leefde Janice.”

“Misschien was dat de reden van haar zelfmoord. Dat ze dood had moeten zijn.”

“Wie weet...” John staart verdrietig voor zich uit. De klokken van de Duomo beginnen te luiden.

Benieuwd wat hieraan vooraf ging? Dat lees je hier.

Koen, de ex-man van Maud schrijft ook iedere week in zijn dagboek. Zijn verhalen lees je hier.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden