Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dagboek van Willeke: "Morgen zal ik innig afscheid van hem nemen.."

Willeke is de kleindochter van Anne-Wil en de puberdochter van Manon. Sinds kort houdt zij ook een dagboek bij voor Libelle; iedere woensdag te lezen op Libelle.nl. Deze week: een innig afscheid.

Advertentie

Donderdagnacht

Ik word wakker uit een diepe slaap. Ik moet van ver komen, mijn hoofd lijkt wel vastgekit aan mijn kussen en mijn oogleden zijn loodzwaar. Het is midden in de nacht. Morgen is de laatste dag van de vakantie. Ik hoef nog eventjes helemaal niets. Ik zit niet meer in de knoop met het hele Adam-gedoe. En ik ben verliefd op Stelios. Die laatste gedachte is het fijnst, en ik draai me op mijn rug zodat ik naar het plafond kan grijnzen. Stelios! Morgen zal ik innig afscheid van hem nemen, dan vertelt hij me eindelijk wat hij van me vindt. Nu ik aan hem denk hoor ik zijn stem weer in mijn hoofd, zijn schattige hikkende lach. Het lijkt bijna of… ik spits mijn oren. Het geluid komt niet uit mijn hoofd, maar uit het raam. Ik sluip voorzichtig mijn kamer door om Rob niet wakker te maken, die roerloos en onzichtbaar onder zijn klamboe ligt. Ik druk mijn oor tegen de houten luiken voor het raam en hoor nog eens de onmiskenbare lach van Stelios. En een andere, zachtere stem die tegen hem fluistert. Een ander meisje? Mijn hart zinkt in mijn blote voeten en stilletjes maak ik een kier in het luik. Twee jongens staan tegen de muur van het appartementencomplex aangedrukt. De donkere krullen van Stelios herken ik meteen. De spitse oren en het slungelige postuur van de ander begrijp ik niet, ik herken dit silhouet maar wil niet beseffen wat ik heb gezien. Ik ben gewoon aan het dromen. Door de hitte heb ik een nachtmerrie. Ik stap snel weer mijn bed in en knijp mijn ogen dicht. Niks aan de hand.

Vrijdagochtend

De tweede keer dat ik wakker word komt het door de stem van Boy. Hij roept dat ze al aan het ontbijten zijn. “Ik kom eraan!” roep ik terug, en ik denk aan die nachtmerrie van vannacht. Gekkigheid. Ik zou er goed aan doen om het gewoon te vergeten. Maar het gevoel blijft maar aan me knagen dat ik iets moet ondernemen. Snel loop ik naar Rob’s spullen. Ik weet niet wat ik zoek, een bewijs dat ik heb gedroomd, een bewijs dat ik niet heb gedroomd. Met een bonzend hart pak ik de camera die Rob iedere dag meezeult. Ik klik door de foto’s. Een zonsondergang. Mama die lachend haar gezicht bedekt. En dan een bruine schouder in het maanlicht. Een foto van heel dichtbij, wimpers, een wipneus, bruine ogen die de camera in kijken. Stelios. Dan een foto van Stelios op zijn buik in het zand. Hij heeft niets aan. Een hand met lange vingers steekt van links het beeld in en ligt liefkozend op de zachte plooi in zijn nek. Ademloos kijk ik ernaar en weet ik dat ik vannacht niet heb gedroomd. Het waren echt Robbert en Stelios onder mijn raam. Al die tijd die we met zijn drieën zijn geweest dacht ik dat Stelios er voor mij was. Nu flitsen de beelden door mijn hoofd. Altijd gingen de jongens elkaar te lijf, stoeiend, maar dat doen alle jongens toch? Altijd bleven ze samen laat op, gingen ze ‘s nachts de deur uit. Hoe kon ik zo dom zijn?

Dan komt Rob de kamer in. “Mama zegt dat je moet komen ontbijten – hey, blijf eens van mijn camera af!”
Woest kijk ik hem aan. “Je…jij en Stelios!”
Hij schrikt, en kijkt dan verontwaardigd. “Bemoei je met je eigen zaken. Ik mag toch vrienden maken?”
“Vrienden?! Jullie zijn meer dan vrienden! Is hij ook…”
“Homo? Bedoel je dat? Heb je daar iets tegen soms?”
Dat is de druppel. Ik zou nooit iets tegen homo’s hebben, ik weet al jaren dat Rob niet op meisjes valt. De beschuldiging is een trap na die ik niet heb verdiend. Voor ik het weet kook ik over: “Ja Rob, is hij net zo’n valse nicht als jij?” schreeuw ik naar hem.
Robs mond valt open. Ik sla mijn handen voor mijn gezicht. “Rob, nee, dat bedoelde ik niet zo!” Maar het is te laat, hij heeft zich al omgedraaid en holt de kamer uit.

Meer dagboeken lezen?

Je leest het Dagboek van Anne-Wil (de oma van Willeke) hier >

Nieuwsgierig naar wat Manon, de moeder van Willeke mee maakt? Neem dan een abonnement op deze exclusieve e-column:

Libelle e-column Manon (52x per jaar)
Libelle e-column Manon (52x per jaar)
14,95
Bestel hier

Tekst: Charlotte Remarque. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Social media reageert verslagen op nieuws over Bibian Mentel

Op sociale media wordt er bedroefd gereageerd op het nieuws dat ex-snowboarder Bibian Mentel (48) nieuwe uitzaaiingen heeft in de hersenen en niet meer te behandelen is.

Op 27-jarige leeftijd werd er botkanker geconstateerd bij Bibian Mentel, waarna haar onderbeen geamputeerd werd. In de jaren daarna kwam de kanker vijftien keer terug. In tegenstelling tot de afgelopen 21 jaar is er dit keer geen behandelplan meer mogelijk.

Advertentie

Reacties

De paralympisch snowboardkampioene heeft het advies gekregen om langzaam afscheid te nemen van iedereen die haar lief is. En dat slaat in als een bom. Bekende en onbekende Nederlanders laten van zich horen om haar en haar familie een hart onder de riem te steken. ‘Je bent een voorbeeld, een icoon, een geweldige en prachtige vrouw. Een oneerlijke strijd kan je niet winnen’, zo reageert Nicolette Kluijver.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barbara Barend (@barbarabarend)

En meer liefdevolle reacties

Het bericht doet iets met heel veel mensen. Het aantal hartjes en steunbetuigingen op Twitter, Instagram en Facebook blijft maar binnenstromen. ‘Voorbeeld voor ons allen’, schrijft een zekere Sandra. Een ander: ‘Wat een positiviteit, vechtlust, veerkracht en doorzettingskracht heeft deze vrouw.’

Verfilmd leven

Vorig jaar kwam de documentaire over Bibian uit, genaamd Bibian Mentel: Leef. Ze is daarvoor een jaar lang gevolgd door documentairemaker Jesse Bleekemolen. In de documentaire zien we voor alles voorbij komen: de blijdschap na de finale van Dancing with Stars, maar ook een intens verdrietige kant wanneer ze hoort dat de kanker in haar rug aan het uitzaaien is. “Ik vind letterlijk het leven nog veel te leuk, ik wil nog zo graag meer mooie herinneringen maken”, vertelde ze in oktober bij Jinek aan tafel.

bibian

© RTL

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zelftesten vanaf april mogelijk te koop in de supermarkt of drogist

Het kabinet wil dat er op korte termijn corona-zelftesten op de markt komen, die niet onder medisch toezicht hoeven te worden afgenomen. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laten weten.

De aangepaste sneltesten kunnen dan thuis worden ingezet als zelftest en het werk voor werkgevers, scholen en universiteiten veiliger maken.

Advertentie

Testprincipe

De verwachting is dat de eerste zelftesten volgende maand al op de markt komen. En wees niet bang: je hoeft niet zelf die lange staaf door je neus te halen. De testen krijgen een speciaal, korter wattenstaafje die slechts enkele centimeters in de neus hoeven. Daarmee kan iedereen thuis een test bij zichzelf afnemen of het door een ander laten doen.

De sneltest is qua testprincipe meer te vergelijken met een zwangerschapstest: het afgenomen wattenstaafje gaat in een buisje met vloeistof en je druppelt dat op een teststrookje. Hierop is al na een kwartier de uitslag te zien.

“Zo kunnen we het virus de pas afsnijden”, vertelt De Jonge. “Om dat eenvoudiger en laagdrempeliger te maken moeten we het anders doen: niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen.” De testen Mensen met klachten moeten zich nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie.

Preventief

De testen kunnen ook handig zijn voor mensen die geen klachten hebben, maar wel extra zeker willen zijn dat ze anderen niet in gevaar brengen. Mensen met klachten moeten zich namelijk nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie. De Jonge wijst erop dat zelftests iets minder betrouwbaar zijn dan de tests die door professionals in de teststraten worden afgenomen.

Speciale aanvraag

“We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken.” Het gaat nu dus om sneltesten die nu nog door professionals en onder professioneel medisch toezicht worden afgenomen. De testontwikkelaars kunnen een speciale aanvraag indienen om van hun sneltest een zelftest te maken. De minister kan dan binnen vijf dagen een ontheffing verlenen.

Veel mensen blijven na corona nog serieuze klachten houden. Dokter Rutger zet de klachten voor je op een rij én vertelt wat je eraan kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Twee vrouwen van 90 en 83 jaar thuis ingespoten met nepvaccin

Twee bejaarde vrouwen van 90 en 83 jaar uit Heerjansdam zijn volgens de politie in Rotterdam slachtoffer geworden van ’prikfraudeurs’. De vrouwen werden aan de voordeur benaderd door mensen die zich voordeden als medewerkers van de GGD. Mogelijk zijn zelfs meer mensen geprikt.

De GGD laat in een reactie weten ‘nooit aan huis te vaccineren‘. “Laat mensen die zich voordoen als GGD-medewerker dan ook niet binnen en meld het vooral bij de politie, dit soort gevallen. We hopen dat het politie-onderzoek snel duidelijkheid biedt over het wat en waarom.”

Advertentie

Nepvaccin

Het opvallende is volgens de politie dat de oplichters de slachtoffers niet hebben bestolen. De dames hebben dus niet betaald voor de prik. Een van de dames werd een week na de ’vaccinatie’ zelfs nog gebeld met de vraag of het goed met haar ging. Om het nog verwarrender te maken waren het twee verschillende prikkers (een man en een vrouw) en zat er tussen de twee incidenten een maand; één eind januari en de ander eind februari.

Het waren uiteindelijk de families van de slachtoffers die de boel niet vertrouwden en de politie inschakelden. De slachtoffers zijn enorm geschrokken maar maken het volgens de politie verder goed.

Oproep politie

De politie neemt de zaak hoog op en doet onderzoek. Ze zijn nu op zoek naar getuigen en mensen die mogelijk zelf het slachtoffer zijn geworden van dergelijke malafide praktijken. De politie adviseert om direct 112 te bellen wanneer er onaangekondigd een persoon voor de deur staat die zich voordoet als GGD-medewerker en diegene vooral niet binnen te laten. “Doe uw deur dicht, onthoud het signalement en bel 112.”

Ben je nog onzeker over het vaccin? Zit je met vragen? Misschien kan dokter Rutger je twijfels wegnemen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Politie Rotterdam. Beeld: 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kun je je vinger maar moeilijk buigen? Dan heb je waarschijnlijk déze aandoening

Ooit gehoord van een triggervinger? Dat is een ontsteking waardoor je je vinger niet goed meer kunt buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan.

Meestal zit het in de ringvinger, de duim of de middelvinger van de hand die je het meest gebruikt. Soms zit het ook in meer vingers.

Advertentie

Wat is een triggervinger?

Een triggervinger ontstaat door irritatie van de peesschede. De peesschedes zijn de ‘kokertjes’ in je hand waar de pezen in gevestigd zitten. De pezen lopen via je hand naar je vingers en zorgen ervoor dat je je vingers kunt bewegen. Bij een triggervinger verloopt dit proces niet meer zo soepel omdat de ontstoken peesschede ervoor zorgt dat de pees niet meer vrij kan bewegen. Het is daardoor moeilijk om je vinger te buigen en strekken, buigen doet pijn of voelt vervelend en gaat soms in schokken. Aan de binnenkant van je hand kan ook een bobbeltje ontstaan die heen en weer kan schuiven als je je vinger buigt of strekt.

Bij wie

Hoewel iedereen in principe een triggervinger kan krijgen, komt het wel vaker voor bij vrouwen. Ook mensen met de volgende eigenschappen zouden meer kans hebben:

Voorkomen en genezen

Vervelend: de oorzaak van de irritatie is niet bekend. Wel gaan de klachten bij ongeveer één op de drie mensen vanzelf weer over. Maar val je helaas in de andere groep, dan kan een prik met een ontstekingsremmer soms nog wel helpen. De huisarts spuit dan het medicijn corticosteroïd in de peesschede om de infectie en daarmee de klachten te verminderen. Maar ook deze behandeling werkt maar bij ongeveer zes op de tien mensen.

Mocht dat ook geen baat hebben gehad, dan kun je tot slot nog een operatie ondergaan. Bij die operatie wordt er een klein sneetje gemaakt in de handpalm en een bandje rond de peesschede kapot gesneden. Hierdoor wordt de ‘tunnel’ verwijdt en kan de pees weer vrijer bewegen. Maar laten we alvast hopen dat het niet zover hoeft te komen.

Als je pijn voelt als je je hand dichtknijpt, je pols naar achter buigt en je onderarm naar buiten draait, heb je misschien een tennisarm. Wat je ertegen kan doen en wat je beslist niet moet doen, legt Dr. Rutger uit:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien