Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dagboek van Willeke: "We gaan onze families bekeren tot het vegetarisme"

Willeke is de kleindochter van Anne-Wil en de puberdochter van Manon. Iedere woensdag houdt ze een dagboek bij voor Libelle.

Advertentie

Vrijdag 15 januari

“Willeke?”

“Present!”

“Ferdy?”

“Eh, hier!”

Ja, het is heus, ik ben weer bij een vergadering van de klimaatclub aanwezig. Bij de vader van Ferdy thuis, waar het lijkt op een advocatenkantoor. We zitten op grote grijze stoelen met kaarsrechte rugleuningen. Ondanks onze vele conflicten – samen betrapt zijn op vernieling, onderlinge romances, en de nogal dictatoriale houding van Lotte, om maar een paar dingen te noemen – hebben we besloten om in het nieuwe jaar toch weer samen te komen met de Panda’s. Sinds de strandwandeling met Floris, nu precies één week geleden (ik tel de uren), vind ik het ineens niet meer zo erg dat Lotte en Ferdy een stelletje zijn. Ze mogen elkaar hebben.

Lotte neemt het woord. “Aangezien sómmige leden van de club onze acties van 2020 toch een beetje te extreem vonden…”

“Om het woord ‘illegaal’ maar niet in de mond te nemen,” grap ik.

Lotte lacht, “Met inachtneming van bovengenoemde klachten zullen we weer een beetje op de rem trappen. We gaan terug naar awareness.”

Ferdy kijkt opgelucht, en ook ik ben blij. Nu we niet steeds gedurfdere en zelfs strafbare dingen hoeven te doen, vind ik het eigenlijk wel leuk om mijn vrienden terug te hebben. We maken een plan om allemaal één familielid te bekeren tot het vegetarisme.

Zaterdag 16 januari

“Nou, wat vond je ervan?” Ik lig op bed en ik bel met oma. Vanmiddag ben ik daar een paar vegaburgers langs gaan brengen, als deel één van mijn missie om oma te bekeren. “Heerlijk hoor! Eigenlijk net echt, ik weet niet waarom ik zo lang heb gewacht!”

“Wat goed! Jullie vonden het allebei lekker?”

“Nou… ik was na een paar happen wel enthousiast, maar Han moet nog even wennen. Hij heeft er een halve fles ketchup overheen gegooid. Maar hij komt er wel, hoor!”

Oma en ik moeten allebei hardop lachen, al helemaal als ze een nogal overtuigende mannenstem opzet: “Hm, toch nog ‘n beetje ketchup. Hmm.” Maar ik spits mijn oren intussen, want beneden hoor ik onheil.

“Oma, ik moet nu gaan!” Ik hoor haar nog iets zeggen maar ik heb al opgehangen. Hoe goed Rob en ik de laatste tijd ook met elkaar zijn, ik kan het niet laten om af te luisteren wanneer hij de wind van voren krijgt. Ik vang nog net de laatste woorden op van mama’s overslaande stem:

“…omdat jij met een paar pubers illegaal bier zit te drinken!”

“Oké prima. ik verhuis morgen wel naar pap.” Dan een slaande deur.

Rob kennende gaat hij, balancerend op zijn fiets, eerst muziek opzetten voordat hij weg is. Ik loop snel achter de bank langs, waar mama en Boy tegen elkaar aan gekropen zitten te praten. Ik ren op mijn sloffen de tuin door naar de straat, waar Rob inderdaad nog is met zijn koptelefoon op. Zijn gezicht staat op onweer.

“Jij was zeker weer aan het meeluisteren, enge stalker.”

“Nietes,” zeg ik slapjes, want natuurlijk was ik aan het luisteren.

“Moet je niet verder bellen met die nare kakker van je?”

Hij is op het oorlogspad. “Ik was niet met Floris aan het bellen, dat was oma.”

“Bel jij met óma?! Jezus, Wils. Het perfecte kind aan het uithangen. En dan mij nog even een schuldgevoel aanpraten omdat ik naar een ieniemini klein feestje ga. Staat je netjes.”

“Huh, nee, ik…”

“Maar weet je wat het goede nieuws is?” zegt hij met een rare vlakke stem. “Jullie kunnen lekker met z’n allen gaan binnen zitten en knuffelen en bellen en vriendenboekjes maken straks, want ik kom voorlopig niet meer terug. Morgen ga ik naar pap.”

“Niet echt, toch?” zeg ik wanhopig. Mijn bondgenootje weg! “Neem me mee, dan. Ik word toch ook gek van mama soms!”

“Ja, dag. Zoek het maar uit, Wils.”

Hij staat op zijn trappers en fietst de straat uit.

Meer lezen?

Het dagboek van Anne-Wil (oma Willeke) kun je op Libelle Premium lezen >

Of neem een abonnement op het exclusieve dagboek van Manon dat je per e-mail ontvangt:

Libelle e-column Manon (52x per jaar)
Libelle e-column Manon (52x per jaar)
€14,95
Bestel hier

Tekst: Charlotte Remarque. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Social media reageert verslagen op nieuws over Bibian Mentel

Op sociale media wordt er bedroefd gereageerd op het nieuws dat ex-snowboarder Bibian Mentel (48) nieuwe uitzaaiingen heeft in de hersenen en niet meer te behandelen is.

Op 27-jarige leeftijd werd er botkanker geconstateerd bij Bibian Mentel, waarna haar onderbeen geamputeerd werd. In de jaren daarna kwam de kanker vijftien keer terug. In tegenstelling tot de afgelopen 21 jaar is er dit keer geen behandelplan meer mogelijk.

Advertentie

Reacties

De paralympisch snowboardkampioene heeft het advies gekregen om langzaam afscheid te nemen van iedereen die haar lief is. En dat slaat in als een bom. Bekende en onbekende Nederlanders laten van zich horen om haar en haar familie een hart onder de riem te steken. ‘Je bent een voorbeeld, een icoon, een geweldige en prachtige vrouw. Een oneerlijke strijd kan je niet winnen’, zo reageert Nicolette Kluijver.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barbara Barend (@barbarabarend)

En meer liefdevolle reacties

Het bericht doet iets met heel veel mensen. Het aantal hartjes en steunbetuigingen op Twitter, Instagram en Facebook blijft maar binnenstromen. ‘Voorbeeld voor ons allen’, schrijft een zekere Sandra. Een ander: ‘Wat een positiviteit, vechtlust, veerkracht en doorzettingskracht heeft deze vrouw.’

Verfilmd leven

Vorig jaar kwam de documentaire over Bibian uit, genaamd Bibian Mentel: Leef. Ze is daarvoor een jaar lang gevolgd door documentairemaker Jesse Bleekemolen. In de documentaire zien we voor alles voorbij komen: de blijdschap na de finale van Dancing with Stars, maar ook een intens verdrietige kant wanneer ze hoort dat de kanker in haar rug aan het uitzaaien is. “Ik vind letterlijk het leven nog veel te leuk, ik wil nog zo graag meer mooie herinneringen maken”, vertelde ze in oktober bij Jinek aan tafel.

bibian

© RTL

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zelftesten vanaf april mogelijk te koop in de supermarkt of drogist

Het kabinet wil dat er op korte termijn corona-zelftesten op de markt komen, die niet onder medisch toezicht hoeven te worden afgenomen. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laten weten.

De aangepaste sneltesten kunnen dan thuis worden ingezet als zelftest en het werk voor werkgevers, scholen en universiteiten veiliger maken.

Advertentie

Testprincipe

De verwachting is dat de eerste zelftesten volgende maand al op de markt komen. En wees niet bang: je hoeft niet zelf die lange staaf door je neus te halen. De testen krijgen een speciaal, korter wattenstaafje die slechts enkele centimeters in de neus hoeven. Daarmee kan iedereen thuis een test bij zichzelf afnemen of het door een ander laten doen.

De sneltest is qua testprincipe meer te vergelijken met een zwangerschapstest: het afgenomen wattenstaafje gaat in een buisje met vloeistof en je druppelt dat op een teststrookje. Hierop is al na een kwartier de uitslag te zien.

“Zo kunnen we het virus de pas afsnijden”, vertelt De Jonge. “Om dat eenvoudiger en laagdrempeliger te maken moeten we het anders doen: niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen.” De testen Mensen met klachten moeten zich nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie.

Preventief

De testen kunnen ook handig zijn voor mensen die geen klachten hebben, maar wel extra zeker willen zijn dat ze anderen niet in gevaar brengen. Mensen met klachten moeten zich namelijk nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie. De Jonge wijst erop dat zelftests iets minder betrouwbaar zijn dan de tests die door professionals in de teststraten worden afgenomen.

Speciale aanvraag

“We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken.” Het gaat nu dus om sneltesten die nu nog door professionals en onder professioneel medisch toezicht worden afgenomen. De testontwikkelaars kunnen een speciale aanvraag indienen om van hun sneltest een zelftest te maken. De minister kan dan binnen vijf dagen een ontheffing verlenen.

Veel mensen blijven na corona nog serieuze klachten houden. Dokter Rutger zet de klachten voor je op een rij én vertelt wat je eraan kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Twee vrouwen van 90 en 83 jaar thuis ingespoten met nepvaccin

Twee bejaarde vrouwen van 90 en 83 jaar uit Heerjansdam zijn volgens de politie in Rotterdam slachtoffer geworden van ’prikfraudeurs’. De vrouwen werden aan de voordeur benaderd door mensen die zich voordeden als medewerkers van de GGD. Mogelijk zijn zelfs meer mensen geprikt.

De GGD laat in een reactie weten ‘nooit aan huis te vaccineren‘. “Laat mensen die zich voordoen als GGD-medewerker dan ook niet binnen en meld het vooral bij de politie, dit soort gevallen. We hopen dat het politie-onderzoek snel duidelijkheid biedt over het wat en waarom.”

Advertentie

Nepvaccin

Het opvallende is volgens de politie dat de oplichters de slachtoffers niet hebben bestolen. De dames hebben dus niet betaald voor de prik. Een van de dames werd een week na de ’vaccinatie’ zelfs nog gebeld met de vraag of het goed met haar ging. Om het nog verwarrender te maken waren het twee verschillende prikkers (een man en een vrouw) en zat er tussen de twee incidenten een maand; één eind januari en de ander eind februari.

Het waren uiteindelijk de families van de slachtoffers die de boel niet vertrouwden en de politie inschakelden. De slachtoffers zijn enorm geschrokken maar maken het volgens de politie verder goed.

Oproep politie

De politie neemt de zaak hoog op en doet onderzoek. Ze zijn nu op zoek naar getuigen en mensen die mogelijk zelf het slachtoffer zijn geworden van dergelijke malafide praktijken. De politie adviseert om direct 112 te bellen wanneer er onaangekondigd een persoon voor de deur staat die zich voordoet als GGD-medewerker en diegene vooral niet binnen te laten. “Doe uw deur dicht, onthoud het signalement en bel 112.”

Ben je nog onzeker over het vaccin? Zit je met vragen? Misschien kan dokter Rutger je twijfels wegnemen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Politie Rotterdam. Beeld: 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kun je je vinger maar moeilijk buigen? Dan heb je waarschijnlijk déze aandoening

Ooit gehoord van een triggervinger? Dat is een ontsteking waardoor je je vinger niet goed meer kunt buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan.

Meestal zit het in de ringvinger, de duim of de middelvinger van de hand die je het meest gebruikt. Soms zit het ook in meer vingers.

Advertentie

Wat is een triggervinger?

Een triggervinger ontstaat door irritatie van de peesschede. De peesschedes zijn de ‘kokertjes’ in je hand waar de pezen in gevestigd zitten. De pezen lopen via je hand naar je vingers en zorgen ervoor dat je je vingers kunt bewegen. Bij een triggervinger verloopt dit proces niet meer zo soepel omdat de ontstoken peesschede ervoor zorgt dat de pees niet meer vrij kan bewegen. Het is daardoor moeilijk om je vinger te buigen en strekken, buigen doet pijn of voelt vervelend en gaat soms in schokken. Aan de binnenkant van je hand kan ook een bobbeltje ontstaan die heen en weer kan schuiven als je je vinger buigt of strekt.

Bij wie

Hoewel iedereen in principe een triggervinger kan krijgen, komt het wel vaker voor bij vrouwen. Ook mensen met de volgende eigenschappen zouden meer kans hebben:

Voorkomen en genezen

Vervelend: de oorzaak van de irritatie is niet bekend. Wel gaan de klachten bij ongeveer één op de drie mensen vanzelf weer over. Maar val je helaas in de andere groep, dan kan een prik met een ontstekingsremmer soms nog wel helpen. De huisarts spuit dan het medicijn corticosteroïd in de peesschede om de infectie en daarmee de klachten te verminderen. Maar ook deze behandeling werkt maar bij ongeveer zes op de tien mensen.

Mocht dat ook geen baat hebben gehad, dan kun je tot slot nog een operatie ondergaan. Bij die operatie wordt er een klein sneetje gemaakt in de handpalm en een bandje rond de peesschede kapot gesneden. Hierdoor wordt de ‘tunnel’ verwijdt en kan de pees weer vrijer bewegen. Maar laten we alvast hopen dat het niet zover hoeft te komen.

Als je pijn voelt als je je hand dichtknijpt, je pols naar achter buigt en je onderarm naar buiten draait, heb je misschien een tennisarm. Wat je ertegen kan doen en wat je beslist niet moet doen, legt Dr. Rutger uit:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien