Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dagboek van Willeke: "Niemand verdenkt mij, omdat ik nooit buiten de lijntjes kleur"

Willeke is de kleindochter van Anne-Wil en de puberdochter van Manon. Sinds kort houdt zij ook een dagboek bij voor Libelle; iedere woensdag te lezen op Libelle.nl. Deze week: de week na het illegale feest.

Advertentie

Donderdag

Lunchpauze. Het is nu bijna een week sinds het feest. Natuurlijk is de hele school er meteen achter gekomen dat er een groot illegaal feest is geweest, iedereen kent wel een oudere zus of neef die er was. Er gaan geruchten dat er ook jongerejaars bij waren, mensen uit onze jaarlaag… Gelukkig weet niemand dat Rob en ik er waren. Niemand verdenkt mij, omdat ik meestal nooit buiten de lijntjes kleur op school. Ik heb het zelfs niet aan Lotte verteld. Ik voel me vreselijk schuldig, maar zij houdt zich zo netjes aan de regels, dat het als verraad zou voelen om toe te geven dat ik er lak aan heb gehad.

Lotte zegt iets tegen me met een mond vol pindakaasboterham. Ze houdt haar telefoonscherm naar me toe. Daarop zie ik een Snapchataccount: “SecretSnitch2005”. Een verlinker dus. Er loopt een rilling over mijn ruggengraat.

“Kijk,” zegt Lotte, deze anonieme persoon is ineens iedereen aan het toevoegen op school.” Ze drukt op het account om de Snapchatstory te bekijken. De eerste foto is van een zwart scherm. Daarop staat:

IK WEET WIE ER BIJ HET FEEST WAS ZATERDAG.

WIL JE NIET GESNITCHT WORDEN BIJ OUDERS EN SCHOOL?

STUUR ME EEN BERICHT.

De tweede foto is van drie dansende mensen. Onmiskenbaar, het is de partytent van afgelopen zaterdag. De gezichten zijn weggekrast. Het onderschrift:

IK HEB NOG VEEL MEER FOTO’S.

PAS OP.

VOLGENDE WEEK BEN JE NIET MEER ANONIEM.

Lotte zegt: “Denk je echt dat er mensen van school waren? Ik dacht dat er alleen maar tokkies naar die illegale feesten gingen.”

“Ja…” zeg ik, en ik erger me aan haar laconieke stem. Maar zij kan er ook niks aan doen, ze weet natuurlijk niet dat ik een slecht geweten heb. Lotte praat verder, “Wát een sukkel ben je als je dat doet. En nu moet iedereen die op de foto staat natuurlijk geld gaan betalen aan dit anonieme account.”

“Geld?!” zeg ik. “Waarom denk je dat?”

“Dit is toch duidelijk afpersing? Als je weet dat je op het feest bent geweest, zie je dit bericht en neem je contact op. Dan zegt deze engerd hoe veel je moet betalen, en anders vertelt hij je ouders en de school dat je op het feest was.”

“Jakkes, dat je daar geld aan zou willen verdienen,” zeg ik.

“Nou,” zegt Lotte, “hij pakt toch alleen maar mensen die zo egoïstisch zijn om tijdens corona naar een feest te gaan. Karma!”

“Oh ja,” mompel ik, “karma.”

Zondag

Rob heb ik nauwelijks gesproken sinds het feest. Het lijkt wel alsof hij elke dag van huis is. Sinds ik het anonieme account op Snapchat ben gaan volgen, word ik steeds zenuwachtiger. Wat als er echt iemand ziek was op dat feest? Iedere dag staat er weer een nieuw bericht op.

VOLGENDE WEEK BEN JE ERBIJ.

STUUR ME EEN BERICHT.

Zouden er al mensen op hebben gereageerd? Sommige oudere jongens op het feest herkende ik van school. Zouden zij echt geld hebben betaald aan deze afperser, zoals Lotte zegt? Ik moet het hier met iemand over hebben.

Ik klop aan bij de garage van Rob. Hij ligt op zijn bed een serie te kijken. Met een zucht zet hij zijn tablet uit. “Wat is er nu, Wils?”

Een seconde aarzel ik. Ik besef dat hij niet van de afperser weet. Hij heeft een tijdje geleden zijn Snapchat weggedaan, omdat hij voortaan “serieuze” foto’s wilde maken. Ik durf er niet over te beginnen.

“Eeh, niks. Ik kom gewoon even buurten. Hoe is het?”

“Prima,” zegt hij. “Maar ik heb even geen zin om te praten, ik heb nogal last van m’n keel.”

Met een stijgend gevoel van paniek loop ik terug naar mijn kamer. Rob heeft keelpijn… zou het?

Meer dagboeken lezen?

Het dagboek van Anne-Wil (oma Willeke) kun je op Libelle Premium lezen >

Of neem een abonnement op het exclusieve dagboek van Manon dat je per e-mail ontvangt:

Libelle e-column Manon (52x per jaar)
Libelle e-column Manon (52x per jaar)
€14,95
Bestel nu

Tekst: Charlotte Remarque. Beeld: iStock.
Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít familielid is afwezig bij de verjaardagsparade van Queen Elizabeth

Ieder jaar wordt de verjaardag van koningin Elizabeth (94) groots gevierd. Maar dit jaar zal zoon Prins Andrew (61) er op 12 juni niet bij aanwezig zijn. Daarmee lijkt de kans op een door hem gehoopte terugkeer naar het openbare koninklijke leven nog kleiner te worden.

De Britse prins Andrew legde in 2019 zijn koninklijke taken neer. Aanleiding voor het besluit zijn de banden die de prins had met wijlen Jeffrey Epstein, die voor seksueel misbruik is veroordeeld, en zijn compagnon Ghislaine Maxwell. Een oud-medewerkster van Epstein verklaarde in de zomer van 2020 aan tijdschrift The Sun dat ze had gezien dat Epstein en Maxwell naar een naaktvideo van de prins keken.

Advertentie

Vervanger

In 2019 was Andrew, de tweede zoon van Elizabeth, wel nog aanwezig bij de verjaardag van de Queen, de zogeheten ‘Trooping the Colour’. Maar als de festiviteiten kunnen doorgaan zal de hertog van York dit jaar vervangen worden door voormalig generaal-majoor Roland Walker, zo meldt The Sunday Times.

Het is niet bekend of Andrew bij alle festiviteiten van de Queen zal ontbreken. Zo is niet duidelijk of de prins wel met zijn familieleden op het balkon van Buckingham Palace zal verschijnen.

De koningin zal haar 95ste verjaardag privé vieren op 21 april, wanneer ze echt jarig is. Vorig jaar werd de grote parade afgeblazen vanwege de coronacrisis. Ook de traditionele balkonscène ging toen niet door. In plaats daarvan was er een kleinschalige militaire ceremonie op Windsor Castle.

Prins Andrew stond ook in 2019 op een negatieve manier in de schijnwerpers:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: The Sunday Times. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'Zondag met Lubach' helpt zwevende kiezers met hilarische stemwijzer 'Keezers Quest'

Rond de Tweede Kamerverkiezingen maakt Arjen Lubach nog één seizoen van Zondag met Lubach. Heb je nog geen idee waarop je moet stemmen? Presentator Arjen heeft dé oplossing voor zwevende kiezers: zijn ‘Keezers Quest’. Een game waarmee je kunt uitvinden op welke partij je moet stemmen.

En dat zorgt voor de nodige hilariteit bij de kijker thuis, blijkt aan een stortvloed van berichten.

Advertentie

Stemwijzers

Zondag met Lubach is in de wereld van de stemwijzers gestapt. Online zijn er namelijk heel veel verschillende kieswijzers te vinden, van een ‘boerderij kieswijzer’ tot een ‘technologie kieswijzer’. “De uitslagen van stemwijzers kúnnen nogal confronterend en uiteenlopend zijn”, grapt Arjen, doelend op huishoudens waarin de politieke voorkeuren nogal verschillen.

Keezers Quest

Zijn antwoord voor zwevende kiezers en twijfelaars? Een volgens hem nog ontbrekende kieswijzer, gebaseerd op de allereerste kieswijzer ooit.

“We gaan terug naar de oorsprong met Keezers Quest: een stemwijzer zoals hij bedoeld is: als game. Kies je hondje, en ga op avontuur. Je dwaalt door allerlei gebieden die wel érg veel op onze wereld lijken en onderweg kruisen allerlei wezens je pad en kom je voor lastige dilemma’s te staan”, legt hij uit.

“Aan het eind van de rit bepalen jouw keuzes bij welke gilde je je moet aansluiten. Wordt het ’t gilde voor de Dieren, voor de Vrijheid of toch weer het Volksgilde voor Democratie”, gaat hij verder. “Nog niet zeker? Speel het spel dan gewoon opnieuw en je krijgt weer een heel nieuwe uitkomst”, aldus Arjen Lubach.

Reacties

De kijker thuis speelt de game in grote getale en raakt niet uitgepraat over Lubachs Keezers Quest. De uitkomsten van de stemwijzer worden dan ook massaal op Twitter gedeeld:


Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Twitter. Beeld: BrunoPress


Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Alsjemenou: Loeki de Leeuw keert écht terug op de beeldbuis

Na lang speculeren is de kogel dan écht door de kerk: Loeki de Leeuw keert terug in de Nederlandse huiskamers. Dat maakt radiomaker Jeroen Kijk in de Vegte maandagmorgen bekend op Instagram, met een foto waarop hij met ’t welbekende oranje diertje te zien is.

De terugkeer van Loeki had heel wat voeten in de aarde. Het koste een petitie en twee jaar aandringen om het te bewerkstelligen. Maar deze zomer is het leeuwtje écht terug in de reclameblokken rond de grote sportevenementen.

Advertentie

Geschiedenislesje

Oh, de nostalgie! Loeki de Leeuw werd leven ingeblazen door animator Joop Geesink, die de leeuw in 1952 als mascotte voor de KLM ter ere van het Nederlands elftal ontwierp. Loeki maakte de overstap naar televisie in het begin van de jaren zeventig, toen er nieuwe wettelijke eisen werden gesteld aan televisiereclame’s.

De kijkers moesten vanaf toen duidelijk onderscheid kunnen maken tussen programma’s en reclame.  Door een korte bumper aan het begin en eind van het reclameblok te tonen moest dit onderscheid duidelijker worden. Deze rol vertolkte Loeki.

Groot succes

De humoristische animaties van Loeki en zijn vrienden waren een groot succes, en dus verscheen het diertje al snel tussen losse televisiereclames door. In de periode van 1972 tot en met 2004 was hij dan ook geregeld op televisie te zien.

In 2019 keerde hij nog eenmaal terug, verder waren de nostalgische reclames met hem niet meer op televisie te zien. Daar komt deze zomer dus verandering in, na een succesvolle petitie van radiomaker Jeroen Kijk in de Vegte.

Sportieve Loeki

Jeroen schrijft: “Twee jaar geleden startten we een petitie om het vrolijke leeuwtje terug te krijgen op tv. In no-time werd die 20.000 keer ondertekend. Loeki kwam eenmalig terug. Maar de petitie heeft ook bij de Ster Reclame wat losgemaakt. Met als resultaat dat vandaag bij ons aangekondigd wordt dat Loeki echt terugkomt. Komende zomer in de reclameblokken rond de grote sportevenementen. En het is alweer twee jaar geleden, maar toch: dank je wel voor je steun!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeroen Kijk in de Vegte (@jeroenkidv)

En tot de zomer is aangebroken en we weer van het leeuwtje kunnen genieten, kun je nu al kijken naar deze nostalgische beelden van de oranje vriend uit de reclamewereld.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Televizier. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

CBS geeft eerste beelden vrij van Oprah-interview met Harry en Meghan

Over een week, op 7 maart, is het zover. Dan wordt het interview met Harry en Meghan door Oprah Winfrey uitgezonden. Voor wie niet kan wachten, is er goed nieuws: televisiezender CBS heeft al de eerste beelden online gezet.

De preview belooft alvast een stevig gesprek, waarin ‘niets off limits is’.

Advertentie

Moeder Diana

“Mijn grootste angst was dat de geschiedenis zich zou herhalen. Ik ben heel erg opgelucht om hier samen met mijn vrouw te zitten en met jou te spreken”, horen we Harry zeggen, die met Meghan te zien is in hun tuin in Montecito.

“Ik kan me niet voorstellen hoe dat destijds geweest moet zijn geweest voor mijn moeder, die dit allemaal alleen heeft moeten doorstaan. Wij hebben tenminste elkaar nog, zij was alleen. En voor ons was dit proces al loodzwaar.” Ook geeft Harry nog aan hoe ontzettend moeilijk het was om de koninklijke familie te verlaten.

In de trailer zien we Oprah ook reageren op een antwoord van Meghan: “Dus deze situatie was niet te overleven? Dat klinkt wel alsof er op een gegeven moment een breaking point is geweest.”

Familiespanningen

Een bron dichtbij het stel vertelde eerder al tegen zender E! wat we kunnen verwachten van het interview: “Er is veel spanning tussen het stel en de koninklijke familie. In het interview zullen ze vertellen waar ze – volgens hen – doorheen zijn gegaan. Meghan en Harry zijn opgelucht dat ze nu ver weg van alles zijn.”

Omdat het stel ervoor heeft gekozen om definitief hun koninklijke werk neer te leggen, hoeven zij zich volgens deze persoon niet in te houden en zullen ze dus heel openhartig zijn. “Ze zullen heel open zijn over het effect van alle aandacht op hun mentale gezondheid en eigenlijk hun hele leven.”

Of ze het ook zullen hebben over de relatie van prins Harry met zijn broer William (38) is nog even afwachten.

BEKIJK OOK: Meghan Markle kijkt haar zwangerschapslooks af van dít stijicoon:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron & beeld: CBS

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien