MAMMA MIA! nu tot € 15,- feestelijk voordeel >

Zoek binnen:

De dag nadat - het té gevaarlijk bleek om in ons huis te blijven wonen

Hier kun je lezen hoe het verder ging met Henriëtte (50) nadat ze te horen kreeg dat hun huis té gevaarlijk bleek te zijn om in te blijven wonen. Door de gaswinning in Groningen en de aardbeving in 2012 kunnen ze hun veiligheid niet meer garanderen.

Henriëtte (50): “We wonen al sinds 1993 in ons mooie huis, een monumentale molenaarswoning in het Groningse Westerwijtwerd. Onze ziel en zaligheid hebben we in dit pand uit 1845 gestopt, met veel respect voor de historie hebben we het huis door de jaren heen in originele staat hersteld. Dit huis past ons als een jas, maar sinds gister weet ik dat we hier echt weg moeten. De NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning hier in Groningen, heeft bevestigd dat ze onze veiligheid hier niet kunnen garanderen. Dat heeft vooral te maken met de naastgelegen molen, het enorme wiekenkruis hangt precies boven een van onze slaapkamers. Sinds de heftige aardbeving van augustus 2012 maken wij ons ernstige zorgen, niemand kan vertellen wat ons te wachten staat. Ergens ben ik nu opgelucht: eindelijk erkenning dat het gevaarlijk is om hier te blijven wonen, we hebben jaren moeten strijden om gehoord te worden. Maar dat we ons geliefde huis uit moeten, valt me heel zwaar.

Hoe gaat het nu?
“We wonen inmiddels in een ander huis, 1,5 kilometer verderop. We zijn dus toch in het aardbevingsgebied blijven wonen. Dat was een bewuste keuze, we wilden vooral onze kinderen niet uit hun vertrouwde omgeving halen. School, clubjes, vrienden: dat hoefde in elk geval niet te veranderen voor hen. Ook nu wonen we weer in een mooi oud huis, maar het haalt het niet bij de sfeer van onze oude molenaarswoning. Dit huis mist die familiegeschiedenis. Nog altijd als ik aan onze oude stek denk, word ik een beetje emotioneel. Een half jaar na onze verhuizing ben ik voor een programma van de lokale televisiezender terug geweest in ons oude huis en dat was echt snikken. Het ergste vind ik dat het Centrum Veilig Wonen nu gewoon weer huurders in het huis toegelaten heeft, terwijl ze niets aan de veiligheid van de molen hebben gedaan. Dat vind ik moeilijk te verkroppen.”

Eindeloos
“Ook het huis waarin we nu wonen heeft scheuren door de aardbevingen. Uiteindelijk zijn er nieuwe lichtgewicht schoorstenen op het dak geplaatst om het risico te beperken. Zoiets gaat niet zomaar, maar heeft bijna 2 jaar geduurd. Steeds krijgen we mensen van de NAM over de vloer die weer onderzoeken komen doen, op een moment dat het hen uitkomt. Staat ons huis weer weken in de steigers, het duurt allemaal eindeloos. Telefoontjes, emails, bezoekjes; alles komt ongewenst en ongevraagd. We zijn het ontzettend zat. Dagelijks zijn we met de aardbevingsperikelen bezig, en niet alleen wij, maar de hele omgeving. Op iedere verjaardag gaat het erover. We voelen ons hier veiliger dan in ons vorige huis, maar het hoofdstuk sluiten kunnen we niet, zolang de NAM doorgaat met de gaswinning.”

Wil je niets meer missen van Libelle? Neem een abonnement op het blad. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 8 nummers voor slechts € 19,95.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Handig! Zo open je snel een dichtgetapete verhuisdoos zonder schaar.

Tekst: Krista Izelaar. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien