Vervolg: de dag nadat... er naast ons huis een wietplantage werd opgerold

PREMIUM

Vervolg: de dag nadat... er naast ons huis een wietplantage werd opgerold

Vervolg: de dag nadat... er naast ons huis een wietplantage werd opgeroldBeeld Getty Images

Corine (57): “Van mensen in het dorp hoorde ik dat de wietteler een nacht in de cel had gezeten en daarna weer op vrije voeten was gesteld. Dat vond ik vreselijk. Ik was nog steeds boos op hem omdat hij ons in gevaar had gebracht.

Annemarie van DijkGetty Images

Er had best brand kunnen uitbreken. Op internet zocht ik op hoe het kon dat deze man nog vrij rondliep. De straf voor een wietplantage schijnt te worden bepaald aan de hand van het aantal planten dat de politie aantreft. Vaak krijgt iemand een flinke geldboete en dan nog een werkstraf van honderd tot tweehonderd uur. Of een voorwaardelijke gevangenisstraf van een paar maanden. Als er ook nog sprake is van diefstal van stroom, valt de straf hoger uit. Een enkele keer wordt een gevangenisstraf opgelegd, van twee tot zes jaar.

Hij stond voor de deur

Als ik hem tegen het lijf loop, dacht ik, dan zal ik hem eens de waarheid vertellen. Maar toen ik hem een paar weken écht tegenkwam in onze straat, kon ik even geen woord uitbrengen. Wat doe jij hier nog, dacht ik, hoe dúrf je? Hij vroeg me of ik een bepaald stuk gereedschap voor hem had. Ik weet niet eens meer wat precies, ik geloof een schop. Ik zei alleen ‘nee’ en keek heel boos. Verder durfde ik niets te zeggen, al kookte ik vanbinnen. Maar je weet nooit waartoe zo’n type in staat is. Alleen al dat hij hier weer gewoon durfde rond te lopen. Voor mij is hij een crimineel.

Een wijze les

De eigenaar van de loods werd daarna veel kritischer bij de verhuur. En terecht. Wij zijn niet lang na de ontruiming verhuisd. Maar nog elke keer als ik lees dat er een wietplantage is opgerold, vraag ik me af: zouden de buren het in de gaten hebben gehad? Zelf weet ik voortaan meteen wat er aan de hand is, mocht het me nog eens overkomen. Die geur vergeet ik nooit meer.

Wat er aan dit verhaal vooraf ging, lees je hier.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden