Vervolg: de dag nadat... ik besloot mijn seksverslaafde vriend te verlaten

PREMIUM#19

Vervolg: de dag nadat... ik besloot mijn seksverslaafde vriend te verlaten

Vervolg: de dag nadat... ik besloot mijn seksverslaafde vriend te verlatenBeeld Getty Images

Puck (41) “Omdat mijn moeder die dag niet thuis was, heb ik nog best lang voor de deur in de auto gezeten. Zij wilde al eerder dat ik bij Bas zou weggaan, maar ja, als volwassene maak je je je eigen keuzes. Ik heb nog een flinke tijd bij haar gewoond en was intens verdrietig.

Christien JansenGetty Images

Bas was mijn eerste grote liefde en ik hield van hem. En hij van mij, dat weet ik zeker. In die periode bij mijn moeder ben ik alle informatie aan mijn herinneringen gaan koppelen. Dat was pijnlijk. Dan dacht ik terug aan een mooi moment en besefte tegelijkertijd dat hij vreemdging. Met talloze vrouwen. Lange tijd was ik geneigd mezelf mijn naïviteit kwalijk te nemen, maar moet je dan altijd in wantrouwen leven? Daar geloof ik niet in. Het was een harde les, maar ik stoot liever een keer mijn neus dan dat ik zo achterdochtig word dat ik doorlopend alles check. Ik heb er lang over nagedacht: wist ik het diep vanbinnen wel? Nee, daarom vielen dingen ook niet op z’n plek. Alleen blijft het wonderlijk dat Bas, ondanks zijn adhd en zijn onvermogen dingen te organiseren, er wél in slaagde om een heel leven buiten ons om te regelen.

Direct een oordeel klaar

Als je zo plotseling uit elkaar gaat, willen mensen weten waarom. Ik ben eerlijk geweest en kreeg alleen maar meelevende reacties. Sommige mensen hadden direct hun oordeel klaar en waren kwaad op Bas. Dat vond ik moeilijk. Ik wilde niet dat mensen dat naar hem zouden uiten, hij zat al zo in de put. Ik was bang dat hij zichzelf iets zou aandoen. Hij wilde mij niet willens en wetens kwetsen, hij was ziek. Het was een zware en verdrietige tijd. Ik was mijn huis kwijt, mijn stiefkind, mijn kat. En daarbovenop kwam ook nog het verlies van mijn werk. Het bedrijf zat in zwaar weer en mijn contract werd niet verlengd. Toen ik Bas daarover in tranen opbelde, was hij toevallig net op stap met een van z’n vrouwen. Troost bij hem zoeken was een deceptie. Uiteindelijk kreeg ik een halfjaar later een huurhuis en ik besloot de tijd te nemen om mijn wonden te likken. Dat duurde langer dan ik had gedacht. Ik miste Bas vreselijk. Heel diep vanbinnen wilde ik eigenlijk bij hem zijn, ondanks alles, maar mijn gezonde verstand weerhield me daarvan. Ik wist dat ik dan tekende voor mijn ongeluk. En ik zou spelen met mijn gezondheid, want hij had ook nog eens onbeschermde seks. Ongelofelijk en heel kwalijk. En dat terwijl hij, ook al klinkt dat misschien gek, zo’n lieve, hartelijke man was.

De impact op zijn dochter

Ik bleef lang vrijgezel. Dat wil ik niet allemaal aan Bas wijten, maar het speelde zeker mee. Tot op de dag van vandaag stuurt hij me af en toe berichten, zegt dat ik nog steeds zijn grote liefde ben. Het moet moeilijk voor hem zijn dat hij door zijn eigen gedrag mij is kwijtgeraakt. En niet alleen hij, ook zijn dochter. We voedden haar samen met zijn ex in co-ouderschap op. Voor haar wilde ik dat haar vader niet van z’n voetstuk zou vallen, dus van die seksverslaving heeft ze nog steeds geen weet. Wel weet ze dat hij meerdere keren is vreemdgegaan, meer heeft ze niet van mij gehoord en dat houd ik zo. Het is verdrietig dat de scheiding ook op haar heel veel impact heeft gehad. Zelfs meer dan die van haar eigen ouders omdat ze toen nog heel klein was.

Liefde is niet genoeg

Wat er is gebeurd speelt me geen parten meer, hoewel mijn beeld van mannen en van de liefde wel is veranderd. Naarmate je ouder wordt, zie je zo veel relaties stuklopen. Ook is er vaak een ander in het spel, maar dat is natuurlijk nog geen seksverslaving. De littekens zijn behoorlijk weggetrokken. Bij zo’n grote liefde denk je: liefde overwint alles. Maar ik weet nu dat liefde alleen niet genoeg is. Op zich vind ik onvoorwaardelijke liefde ook niet gezond. Mijn adagium is nu: liefde hoeft niet voor eeuwig te zijn. Geniet van elkaar zolang je van waarde kunt zijn in elkaars leven.”

Wat hieraan vooraf ging, lees je hier.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden