null

PREMIUM#42

Vervolg: de dag nadat... ik niet naar de begrafenis van mijn moeder ging

Beeld Getty Images

Claudia ging niet naar de begrafenis van haar moeder omdat haar zwager daarbij aanwezig was. De man die haar jarenlang misbruikte.

Demi SchoenmakersGetty Images

Hier lees je wat er aan dit verhaal vooraf ging.

Claudia (45): “In april was het alweer drie jaar geleden dat mijn moeder plotseling overleed. Hoewel onze band de laatste jaren erg gecompliceerd was, mis ik haar natuurlijk wel. Jammer genoeg snappen mensen dat vaak niet. Emoties zijn niet zwart-wit, daar zitten heel wat tinten grijs tussen. Ik had de band met mijn familie verbroken om in elk geval nog met respect en liefde naar hen te kunnen kijken. En ook met mijn kinderen goed over ze te kunnen praten. Als ik langer had gewacht, had ik dat niet meer gekund.

Afgesloten hoofdstuk

Sinds het overlijden heb ik niemand meer gesproken. Ik heb er ook totaal geen behoefte meer aan. Het hoofdstuk is afgesloten. Onze dochters zijn nu elf, zeven en zes jaar. Ze weten dat ik geen contact heb met mijn familie, maar niet precies waarom. Heel af en toe gaan ze met hun vader bij opa op bezoek. Dat ik hem niet wil spreken, betekent niet dat ik mijn kinderen geen band met hun opa gun.

Victim blaming

Met al die misstanden bij The voice ben ik nu wel benieuwd hoe mijn familie daarnaar kijkt. Hebben ze door dat ze zelf ook aan victim blaming doen? Mijn familie stak duidelijk de kop in het zand. Toen ik mijn ouders het hardst nodig had, waren ze er niet voor mij, omdat ze het zelf niet aankonden. Mijn moeder is altijd heel conflictvermijdend geweest. Ik denk dat ze nooit echt heeft begrepen wat dit met mij heeft gedaan, en nog altijd doet.

Schoonfamilie

De band met mijn schoonfamilie is overigens prima, maar zij kunnen mijn familie niet vervangen. Ik merk dat ik het fijn vind om bepaalde tradities van vroeger over te nemen. Alles wat wél goed was, kan ik nu extra waarderen. Zo gaf mijn vader alle gezinsleden vroeger een boek met kerst. Dat vond ik als kind heel leuk, dus ik doe nu hetzelfde. Het is mooi om te zien dat mijn kinderen daar nu net zo naar uitkijken. Ik praat ook graag over mijn ouders en vertel verhalen van vroeger. Vaak zitten we dan in de tuin bij de sierkers. De omaboom, zoals onze dochters ’m noemen. Zo is ze toch elke dag een beetje bij ons. Vorig jaar bloeide hij vanwege de kou niet rondom haar sterfdag, dat vond ik moeilijk. Maar dit jaar staat hij er weer prachtig bij.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden