Vervolg: de dag nadat... ik ontdekte dat mijn dochter al weken spijbelt Beeld Getty Images
Vervolg: de dag nadat... ik ontdekte dat mijn dochter al weken spijbeltBeeld Getty Images

PREMIUM

Vervolg: de dag nadat... ik ontdekte dat mijn dochter al weken spijbelt

Sandra (51): “We zijn nu anderhalf jaar verder. Isa’s isolement leidde tot sociale angst, waardoor ze zelfs niet meer naar buiten durfde. Hulpverlening hielp niet, ze weigerde met iemand te praten. Ze sloot zich op in haar kamer en kwam er pas uit als de hulpverlener weg was. Vanwege het spijbelen miste ze toetsen, waardoor ze bleef zitten.

Demi SchoenmakersGetty Images

Begin dit schooljaar is Isa naar een andere school gegaan. Ik was pissig op haar vorige school omdat ze mij geen enkele keer belden, terwijl Isa al wekenlang spijbelde. De school van mijn oudste dochter belt altijd meteen als ze niet op school verschijnt, dus ik had geen idee. Bovendien had het spijbelen geen consequenties voor Isa, terwijl dat wel hun beleid is. Uiteindelijk hebben ze nog geprobeerd mijn dochter te helpen, maar toen was het al te laat.

Door de lockdown viel ze in een gat

Bij hoogbegaafde kinderen zoals Isa ligt het risico op onderpresteren altijd op de loer. Zolang zij voldoende uitdaging en structuur heeft, is er niks aan de hand. Door de lockdown viel ze in een gat. De overplaatsing naar een nieuwe school was een goede beslissing, al spijbelt ze nog af en toe. Haar motivatie en enthousiasme zijn weg. Ik mis haar grapjes en de sprankeling in haar ogen. Zoals ze was, is ze niet meer. Leven zonder vriendinnen schaadt de sociale en emotionele ontwikkeling. Het heeft haar zelfvertrouwen ondermijnd. Je wil je kind zich zien ontwikkelen, kansen zien krijgen en pakken, dat zit er nu niet in. Nu ik haar de ruimte geef, komt ze gelukkig steeds vaker beneden. We hebben sinds kort een gezamenlijke hobby gevonden: kunstschaatsen kijken. Die momenten betekenen veel voor mij.

De machteloosheid is frustrerend

De extra ruimte die ik haar geef, zorgt voor spanningen thuis. Mijn oudste dochter neemt het mij kwalijk dat ik tolerant ben voor haar zusje, terwijl ik bij haar altijd onwijs streng ben geweest. Uitleggen dat zij die kans ook heeft gehad, werkt niet. Die machteloosheid die ik als moeder voel, blijft frustrerend. Gelukkig is er een lichtpuntje: via het project Thuiszitters proberen we te bedenken wat Isa nodig heeft om weer met plezier naar school te gaan. Isa heeft wel ingestemd om de vragenlijsten in te vullen. Dat is al een hele stap.”

Lees hier wat er aan dit verhaal vooraf ging.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden