De dag nadat vervolg

PREMIUM

Vervolg: de dag nadat... wij na 26 dagen uit het coronahotel mochten

De dag nadat vervolgBeeld Getty Images

Lisette (60): “Op de boot van Sardinië naar Livorno zag ik ’s ochtends de zon opkomen boven de zee. Ik kan niet uitleggen hoe ontroerend dat moment was: vrijheid!

Annemarie van DijkGetty Images

Het was heerlijk om thuis de kinderen weer te zien en ook wel raar om weer onder de mensen te zijn. In het begin werd ik gek van alle geluiden om ons heen. Ook vond ik het vreemd dat het in Nederland bijna winter was, in die vijf weken in Italië hebben we de herfst gewoon overgeslagen.

Tien kilo

Toen ik op de weegschaal ging staan, zag ik dat ik tien kilo was aangekomen tijdens de quarantaine. Logisch, we konden vier weken lang nauwelijks bewegen en aten elke dag pasta. Terwijl ik de laatste anderhalf jaar heel gezond heb gegeten en goed aan mijn conditie bouwde. Zo zonde. Verder loop ik bij de fysiotherapeut omdat de kracht uit mijn lichaam is.

Twee weken na thuiskomst kregen we een factuur van de reisorganisatie. Of we even zesentwintighonderd euro extra willen neertellen. Dat was een vervelende trap na, want in het coronahotel werd ons verteld dat er geen bijkomende kosten zouden zijn, dat de verzekering alles zou vergoeden. We zijn er nog steeds mee bezig.

Vrijheid kwijt

Wat zijn we in Nederland toch rijk en vrij. Als ik mensen hoor klagen dat ze vijf dagen in quarantaine moeten omdat ze corona hebben, erger ik me gewoon. Ik ben veranderd na deze ervaring. Veel dingen vind ik niet meer belangrijk, behalve mijn thuis, mijn gezin en kunnen leven in vrijheid. Op vakantie gaan we voorlopig niet meer. Zo’n groepsreis vonden Jan en ik altijd heerlijk: lekker mensen ontmoeten en ontzorgd worden. Maar we durven het niet meer aan. We zijn nu zo’n drie maanden thuis en ik ben nog niet toegekomen aan de verwerking. Ik merk dat ik angstig ben geworden en het moeilijk vind om anderen te vertrouwen. Zomaar je vrijheid kwijt zijn, dat heeft me echt beschadigd.”

Wat hieraan vooraf ging, lees je hier.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden