Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De dag nadat - mijn zoon werd vrijgesproken van verkrachting

Hier kun je lezen hoe het verder ging nadat de zoon van Esther (49) werd vrijgesproken van verkrachting. Langzaam hebben ze als gezin hun leven weer op de rit gekregen. “Maar ik zie nog steeds de beschadiging als ik naar hem kijk.”

Esther: “Na twee slepende jaren is onze zoon Dex in hoger beroep vrijgesproken. Vrijgesproken van de aanklacht dat hij twee meisjes verkracht zou hebben twee jaar geleden, toen hij nog achttien was. Toch kan ik me nog steeds niet blij voelen. Dex is weliswaar vrij, maar de ellende is niet voorbij.”

Advertentie

Getraumatiseerd
“Twee jaar lang hebben we in een hel geleefd. Dex is drie keer door de politie van zijn bed gelicht, hij heeft onterecht zeventien dagen in de gevangenis gezeten, het hoger beroep heeft twee jaar geduurd. Ik zit met drie getraumatiseerde kinderen thuis die zeer intensieve therapie nodig zullen hebben om hier overheen te komen. Natuurlijk heb ik in het begin getwijfeld aan mijn zoon. Hoe kon ik er zeker van zijn dat hij het niet had gedaan? Met een van de meisjes ging hij wel om. Maar al snel werd me duidelijk dat de verklaringen niet klopten. Zo zou de eerste verkrachting op 3 december zijn geweest, maar we konden bewijzen dat Dex die dag thuis was. Daarna verklaarde het meisje opeens dat het augustus was geweest. Zo waren er veel dingen die niet klopten, iets wat de rechter uiteindelijk dus ook moest erkennen.”

Vertrouwen kwijt
“De appjes en berichten blijven binnenstromen. Iedereen heeft het nieuws al gehoord, zo lijkt het. Maar we zijn de afgelopen twee jaar ook veel mensen kwijtgeraakt en ook de vriendengroep van Dex is behoorlijk uitgedund. Zijn vertrouwen in mensen heeft zo’n knauw gekregen, mensen laten je echt zo vallen. Ik vind dat vreselijk voor hem; hij is nog zo jong.”

Hoe gaat het nu?
“In mei is het twee jaar geleden dat Dex werd vrijgesproken. Langzaam hebben we als gezin ons leven weer op de rit gekregen. We zijn alle vijf in therapie geweest en dat heeft ons goed geholpen. Dex woont nog steeds thuis, net als zijn twee broers en we zijn een hecht gezin. Dex heeft een leuke vaste baan en zijn leven is weer goed. Toch zie ik nog steeds de beschadiging als ik naar hem kijk. Zijn vertrouwen in mensen heeft een behoorlijke knauw gekregen. Als er een politieauto door de straat rijdt beginnen bij iedereen nog steeds de alarmbellen te rinkelen. Ze zullen toch niet weer… De eerste keer werd Dex door twintig man politie van zijn bed gelicht, alsof hij een zware crimineel was. En dat terwijl hij, en niemand van ons, een strafblad heeft en we een gewoon gezin zijn. Die inval heeft ook op mijn andere kinderen een onuitwisbare indruk gemaakt. Vooral mijn oudste zoon kan er nog steeds woedend om worden.”

Slachtoffer
“Van de meisjes en hun families hebben we nooit meer iets gehoord. Ik heb aanvankelijk wel geprobeerd het gesprek met hen aan te gaan, maar daar zijn ze nooit op ingegaan. Dat is jammer, ik denk dat iedereen uiteindelijk slachtoffer is van wat er is gebeurd en het zou kunnen helpen als er meer begrip was voor elkaar.”

Meisjes
“Dex heeft geen vriendin. Wat er is gebeurd, heeft daar zeker invloed op. Vooral omdat hij elke relatie in principe met een geheim begint. Als openingszin: ‘Hallo, ik ben Dex en vrijgesproken in hoger beroep voor verkrachting’ doet het niet zo goed. Dan wordt het moeilijk het moment te bepalen waarop je dit wel verteld. En hoe gaat zo’n meisje dan reageren? Had ze het eerder willen weten? Voelt ze zich nu bedonderd? Gelooft ze hem of blijft er twijfel. Als dat goed gaat, dan komt het bij de ouders van het meisje en ook dat is een dingetje, zeg maar. Er is een meisje geweest die, toen hij het uitmaakte, zei: ‘Als jij het uitmaakt, ga ik zeggen dat je me verkracht hebt’. Gelukkig wordt hij ouder, en daarmee de meisjes ook.”

Boek
“Het is niet goed dat jongens en meisjes niet gelijk worden behandeld in het rechtssysteem. Een jongen heeft het al snel gedaan, terwijl een meisje als onschuldig wordt gezien. Maar zo werkt het dus niet altijd. Na de vrijspraak van Dex ben ik een boek gaan schrijven: Geen kind meer, dat eind maart is verschenen. Ik vind het belangrijk om aandacht te vragen voor dit onderwerp, maar het schrijven was ook een goede therapie. Al schrijvend beleefde ik alles in mijn eigen tempo nog een keer.”

LEES OOK:

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: “Ik was al die jaren onschuldig”

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

Tekst: Rosa Koelemeijer. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets is minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít vindt prins Harry nu echt van de populaire serie 'The crown'

Prins Harry vertelt in een gesprek met vriend en talkshowhost James Corden hoe hij denkt over The crown, de populaire Netflix-serie over het leven van de Britse koninklijke familie.

Vanwege de waanzinnige kostuums, koninklijke juwelen en prachtige decors is The crown absoluut het kijken waard. Niet voor niets dat de serie rondom Queen Elizabeth bij iedereen zo geliefd is. Maar wat vinden de royals er zelf eigenlijk van?

Advertentie

Koninklijk leven

“Het is duidelijk fictie”, zegt Harry tijdens de bekende carpool karaoke. “Ze doen niet alsof ze ons zijn, maar wat je ziet is wel losjes op de waarheid gebaseerd. Heel accuraat is de serie niet, maar die geeft wel een idee van hoe het leven van de koninklijke familie eruitziet. En welke druk je ervaart als je taken altijd voorrang moet geven boven je familie.”

Roddelpers

De prins heeft daarom veel meer respect voor de fictieve serie The crown dan voor de verhalen die de roddelpers over hem en zijn geliefden schrijft: “In die artikelen wordt alles als een feit gepresenteerd. Daar heb ik echt problemen mee.”

Megxit

In de uitzending van de talkshow van James Corden was de prins ook openhartig over alle media-aandacht rondom de ‘Megxit’. Vorige week bevestigde Buckingham Palace namelijk dat Harry en Meghan ‘niet meer zouden terugkeren als werkende leden van de koninklijke familie’. Sindsdien wordt er veel over hem en zijn vrouw geschreven. Het koppel woont momenteel in Los Angeles en verwachten een tweede kindje.

Meghan dook zelf ook nog even op in de carpool karaoke. Tijdens het FaceTimen onthulde ze zelfs de liefkozende bijnaam voor haar man.

Bekijk hieronder de ‘carpool karaoke’ van James Corden en prins Harry:

Dít is wat koningin Máxima vindt van de populaire serie The Crown:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: James Corden. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: slaap je nu echt beter met rood licht?

Het blauwe licht van schermen is slecht voor je nachtrust, terwijl je van rood licht juist slaperig wordt en sneller in slaap valt. Maar slaap je ook echt beter?

Voor een goede nachtrust is het verstandig om zeker twee uur voor het slapengaan geen televisie meer te kijken en je smartphone en tablet aan de kant te leggen. Het blauwe licht uit schermen onderdrukt de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine. Hierdoor duurt het langer om in slaap te komen.

Advertentie

Blauw of rood

Uit onderzoek blijkt dat dat rood licht in slaap vallen juist makkelijker maakt. Proefpersonen werden eerst vijf minuten in het donker gezet. Vervolgens keken ze de ene keer vijf minuten in rood licht en de andere keer in blauw licht. Vervolgens werd het opnieuw vijf minuten donker. Daarna volgde een taak in het donker: ze moesten zo snel mogelijk op een knop te drukken bij het horen van een toon. Deze reactietest kregen de deelnemers ook voor de lichtbehandeling.

Minder alert

Wat bleek? Bij blauw reageerden de proefpersonen voor en na de lichtbehandeling even snel, terwijl als ze rood licht zagen ze een paar milliseconden trager waren. Ook was hun hartslag tijdens de taak na de rode lichtbehandeling hoger, wat aangeeft dat het ze meer moeite kostte. Rood licht maakt dus minder alert, wat in principe handig is als je wil slapen.

Oogpupillen

Tijdens het onderzoek werd ook naar de pupillen gekeken. Toen de deelnemers na de blootstelling aan blauw licht weer in het donker zaten, bleef hun pupil nog een tijdje kleiner. Bij rood licht was dit juist andersom. Hun oogpupillen bleven na de lichtbehandeling vergroot. “Voor ons een aanwijzing dat rood licht mogelijk iets doet met de pigmentcellen die de biologische klok aansturen”, zegt slaaponderzoeker Wisse van der Meijden.

Meer onderzoek nodig

Maar hoe bruikbaar is een wat roder licht voor slapelozen? Om daar antwoord op te kunnen geven, moeten de wetenschappers nog meer onderzoek doen. Van der Meijden: “Wij deden het slaapexperiment overdag. Van blauw licht weten we dat het juist ’s avonds schadelijk effect heeft, via de onderdrukking van melatonine. Voor rood licht kan het voor het effect ook uitmaken op welk tijdstip je blootgesteld bent. We moeten dus nog een keer ’s avonds testen.”

Slaapproblemen? Pien en Juul delen 10 tips voor een heerlijke nachtrust:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Nemo kennislink, Healthline. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien