null Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

9 jaar koning Willem-Alexander: dit zijn de hoogte- én de dieptepunten

Het is inmiddels al weer 9 jaar geleden dat Willem-Alexander koning werd en er is in die tijd heel wat gebeurd. Van coronablunders tot vreugdedansjes, tijd voor de hoogtepunten en de dieptepunten van onze koning.

Nissah van Der StruifANP / ANP

De hoogtepunten van 9 jaar koning Willem-Alexander

Vreugdedansje

Het koningspaar was uitgenodigd bij de eerste wedstrijd die het Nederlands Elftal bij het vorige EK speelde, Nederland-Oekraïne. Nederland kwam eerst knap op 2-0 voorsprong, maar werd later bijgebeend door de tegenpartij.

Pas in de 85e minuut scoorde Dumfries de 3-2, tot grote blijdschap van onze koning. Willem-Alexander stopte zijn blijdschap niet onder stoelen of banken. Zijn vreugdedansje op de tribune ging viraal.

Verjaardag

Een vijftigste verjaardag is natuurlijk voor iedereen bijzonder, maar die van Willem-Alexander was extra speciaal door het openhartige interview dat hij gaf. In het interview liet de koning zien dat hij ook gewoon een mens is. Vooral toen hij vertelde over de dood van zijn broer, prins Friso, hielden niet veel mensen het droog.

De baard

In de afgelopen 9 jaar (en daarvoor eigenlijk ook al) zijn we allemaal gefocust op de looks van Máxima. Met haar prachtige jurken en torenhoge hakken waarmee ze moeiteloos rondloopt, is zij altijd om door een ringetje te halen.

Maar toen koning Willem-Alexander ineens met een baard verscheen hadden we ineens een stuk minder aandacht voor de koningin. Sociale media stonden vol met lovende uitspraken over de nieuwe look van onze koning. Gelukkig vind ook koningin Máxima dat de baard hem goed staat.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

MH17

Hoewel de MH17 in de Nederlandse geschiedenis alleen beschreven kan worden als een groot dieptepunt, kunnen we niets anders dan respect hebben voor de manier waarop koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben gehandeld. Zo waren ze zichtbaar geëmotioneerd toen de slachtoffers thuiskwamen. Maar ook nu nog, jaren na de ramp, praten ze nog steeds over wat er is gebeurd en vragen ze naar duidelijkheid.

Dodenherdenking 2020

2020, het coronajaar, was niet echt een jaar vol hoogtepunten voor de meeste mensen. De speech van koning Willem-Alexander op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking kwam bij veel mensen binnen. Op een zo goed als lege Dam sprak hij het land toe en menig Nederlander keek thuis me kippenvel.

De dieptepunten van 9 jaar koning Willem-Alexander

“Sorry” is het moeilijkste woord

Het kan natuurlijk niet áltijd goed gaan. Dat merkten we dan ook toen koning Willem-Alexander een paar maanden eerder zijn excuses aanbood voor het Nederlandse geweld in Indonesië. Hoewel de boodschap natuurlijk goed bedoeld was, was de uitvoering nogal matig. “Sorry”, blijft natuurlijk een moeilijk woord om te zeggen.

Meer excuses

Maar dit was niet het enige waar onze koning zijn excuses voor heeft moeten aanbieden. Hij en koningin Máxima moesten diep door het stof toen zij later dat jaar – middenin de coronapandemie – even op vakantie gingen naar Griekenland. Gelukkig geen versprekingen in deze excuses. Oefening baart kunst, zullen we maar zeggen.

null Beeld Libelle
Beeld Libelle

Coronablunder

Het reisje naar Griekenland was niet het enige ‘foutje’ dat het koningspaar heeft gemaakt in de coronaperiode. Je kunt het je misschien nu al niet meer voorstellen (of misschien juist heel goed), maar nog geen half jaar geleden golden er allemaal maatregelen zoals anderhalve meter afstand houden en geen handen schudden. Onze koning hield zich tijdens een bezoek niet aan de regels en dat werd niet gewaardeerd.

Nieuw dieptepunt

Uit de koningsdag-enquête van de NOS blijkt dat het vertrouwen van de Nederlanders in Willem-Alexander als koning flink is gezakt het afgelopen jaar. Waarschijnlijk niet het beste cadeau dat de koning heeft gekregen voor zijn verjaardag...

Toch nog een hoogtepunt

Om toch nog een beetje positief af te sluiten is er toch nog iets waar we allemaal écht niet omheen kunnen: onze koning blijft bij de tijd! Zo konden we afgelopen Koningsdag allemaal zien hoe Willem-Alexander iedereen langs de kant een box gaf. Maar ook in 2016 ging de koning mee met de trends, hij begroette toen de Twentse jongeren met een dab.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden