Princess Beatrix, Crown Princess of Holland, introducing a play as part of the Christmas celebrations at Soestdijk Palace, 23rd December 1954. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images) Beeld Getty Images
Princess Beatrix, Crown Princess of Holland, introducing a play as part of the Christmas celebrations at Soestdijk Palace, 23rd December 1954. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)Beeld Getty Images

Deze kersttraditie wordt in het koningshuis generatie op generatie doorgegeven

Veel families hebben kersttradities. Van het gourmetstelsel dat ieder jaar op tafel komt tot de avond afsluiten met een potje Monopoly. Ook de Oranjes hebben hun eigen tradities en een daarvan heeft te maken met de versiering van de boom.

Ismay GijsenGetty Images

Op social media deelde het Koninklijk Huis een kiekje van Willem-Alexander die de lichtjes in de kerstboom aansteekt.

Traditie

“Kerst is een tijd van tradities. Bij het Koninklijk gezin is het traditie dat op kerstavond de kerstboom wordt opgetuigd en de kaarsjes worden aangestoken”, schrijft het Koninklijk Huis online. “De Koning steekt een kaarsje aan in de boom van het gezin op Paleis Huis ten Bosch.”

Prins Bernhard

Op Twitter valt het iemand op dat prins Bernhard in zijn jeugd precies dezelfde versiering in de boom had. Dat klopt, want in het koningshuis is het traditie dat de kerstboom wordt versierd met zilveren lametta. Je weet wel, die glanzende slierten die je op de takken drapeert.

Kunsthistoricus Paul Rem vertelde al eens eerder aan LINDA dat prins Bernhard deze traditie meenam vanuit zijn familie in Duitsland. Tot op de dag van vandaag versiert koning Willem-Alexander de boom nog steeds met lametta. Overigens zijn niet alle tradities er eentje om door te geven: zo gebruikte koningin Wilhelmina vroeger stukken asbest als nepsneeuw in de boom.

Déze royal was een trendsetter voor Kerstmis:

Bron: Twitter

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden