Deze vijf Oranjes hebben een rol bij de Dodenherdenking Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Deze vijf Oranjes hebben een rol bij de DodenherdenkingBeeld Brunopress/Patrick van Emst

Deze Oranjes hebben een rol bij de Dodenherdenking

Vandaag staan we stil bij de burgers en militairen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals elk jaar op 4 mei leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Tara StokdijkBrunopress/Patrick van Emst

Maar zij zijn niet de enige royals die vandaag een speciale rol hebben.

Dodenherdenking

Vanavond kunnen we op televisie zien hoe het koningspaar de krans legt namens de Nederlandse bevolking. Dit gebeurt rond 19:50 uur. Daarna wordt de Taptoe geblazen door een militaire trompettist en houden we met z'n allen twee minuten stilte. Hierna volgt een toespraak van burgemeester Femke Halsema.

Prinses Margriet

Maar het herdenken gebeurt vandaag niet alleen op de Dam. Door het hele land zijn herdenkingen en plechtigheden. Prinses Margriet was vanochtend al aanwezig bij de herdenking bij het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg in Rotterdam, waar ze een krans heeft neergelegd.

Hier worden jaarlijks de circa 3500 omgekomen opvarenden van Nederlandse koopvaardijschepen tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Prinses Margriet is petekind van de Nederlandse koopvaardij.

Pieter van Vollenhoven en Pieter-Christiaan

Vanavond gaat prinses Margriet samen met haar man Pieter van Vollenhoven en hun zoon Pieter-Christiaan naar het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen voor een herdenking. Beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 waar ook ter wereld voor het Koninkrijk zijn gevallen worden tijdens deze herdenking herdacht.

In 2020 droeg koningin Máxima bijzondere oorbellen bij de Dodenherdenking:

Bron: Blauwbloed

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden