BOLSWARD, 07-09-2021, De Tiid 

Koning Willem Alexander tijdens de opening van Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward. De Tiid is gevestigd in het voormalig stadhuis van Bolsward. 
FOTO: Brunopress/Patrick van Emst

King Willem Alexander during the opening of Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward. De Tiid is located in the former town hall of Bolsward. Beeld Brunopress/Patrick van Emst
BOLSWARD, 07-09-2021, De Tiid Koning Willem Alexander tijdens de opening van Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward. De Tiid is gevestigd in het voormalig stadhuis van Bolsward. FOTO: Brunopress/Patrick van EmstKing Willem Alexander during the opening of Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward. De Tiid is located in the former town hall of Bolsward.Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Dít is waarom Willem-Alexander kroondomein Het Loo straks niet langer mag afsluiten

In veel opzichten heeft onze koning een uitzonderingspositie. Niet zo gek ook, gezien zijn functie. Maar de uitzonderingsregel rondom kroondomein Het Loo lijkt binnenkort te worden ingetrokken. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het onacceptabel dat Willem-Alexander jaarlijks bijna een miljoen euro subsidie voor het natuurgebied krijgt, en toch zelf de openingstijden mag bepalen.

Kim Van WeeringBrunopress/Patrick van Emst

Dat betekent dat de koning moet stoppen met de jaarlijkse afsluiting van het kroondomein tussen 15 september en 25 december als hij de huidige subsidie wil blijven ontvangen. Ziet Willem-Alexander af van de subsidie, dan mag hij wél zelf de openingstijden van het kroondomein bepalen.

Jachtseizoen

Al jaren rijzen er vragen in de Tweede Kamer rondom de afsluiting van het natuurpark. Demissionair minister Schouten van Landbouw gaf in april van dit jaar aan dat het te maken had met ‘de persoonlijke levenssfeer’ van de koning. Maar wat dat dan precies betekende, bleef in het midden. Wel heerst er een sterk vermoeden dat de koninklijke familie tussen half september en Eerste Kerstdag in het natuurpark jaagt op wild. Politieke partijen, natuur- en dierenwelzijnsorganisaties en buurtbewoners verzetten zich daarom al jaren tegen de jaarlijkse afsluiting van het gebied tussen Apeldoorn en Elspeet op de Veluwe.

Willem-Alexander ontvangt elke vijf jaar 4,7 miljoen euro subsidie om het park te onderhouden. Maar een natuurbeheerder die subsidie van de overheid ontvangt, moet het gebied bijna het hele jaar door openstellen voor publiek - op een week na. Dan mag je zo'n park dus niet zomaar drie aaneengesloten maanden sluiten, zou je denken. Maar voor Willem-Alexander is ooit een uitzonderingsregel gemaakt.

Dezelfde regels voor de koning

Later vandaag stuurt demissionair minister Schouten van Landbouw een brief naar de Tweede Kamer, waarin staat dat de koning zich vanaf 2022 aan dezelfde regels moet houden als andere subsidieaanvragers van natuurgebieden. Dat bevestigen bronnen aan de NOS. Of Willem-Alexander de kosten voor het onderhoud zelf gaat betalen? Dat is nog even de vraag. Als hij daarvoor kiest, mag hij in elk geval wél zelf bepalen wanneer publiek welkom is op het park.

Zien: Psycholoog geeft advies aan prinses Ariane en haar ouders:

Bron: NOS, De Stentor

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden