Het koningshuis gaat voor het eerst meer dan 50 miljoen euro per jaar kosten Beeld ANP /  ANP
Het koningshuis gaat voor het eerst meer dan 50 miljoen euro per jaar kostenBeeld ANP / ANP

De Oranjes

Het koningshuis gaat voor het eerst meer dan 50 miljoen euro per jaar kosten

Waar veel Nederlandse huishoudens momenteel moeite hebben om het hoofd financieel boven water te houden, is dat voor ons koningshuis wel anders. De stijgende energieprijzen vormen voor hen geen probleem, want zij gaan qua salaris flink omhoog. De uitgaven voor het koninklijk huis komen volgend jaar voor het eerst boven de 50 miljoen euro uit, een heus record.

Erandi GodinezANP / ANP

Volgens de Wet Financieel Statuut van het Koninklijk Huis (WFSKH) krijgen de vier leden van het koninklijk huis een grondwettelijke uitkering. Niet alleen de koning, maar ook zijn vrouw, zijn voorganger Beatrix en zijn opvolger prinses Amalia. De uitkering die zij krijgen bestaat uit een inkomensdeel (A-component) én een component voor personele en materiële uitgaven (B-component).

Uitkering Willem-Alexander

Willem-Alexander gaat in 2023 6,4 miljoen euro krijgen. Van dit bedrag is 1.035.000 zijn persoonlijke inkomen, dus het A-component en 5,4 miljoen euro het B-component, dit zal dus worden uitgegeven aan personele en materiële uitgaven. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor het wagenpark van de Dienst Koninklijk huis.

Uitkering Máxima en Beatrix

Ook Máxima heeft niks te klagen als het gaat om haar salaris. Zij krijgt in 2023 411.000 euro als persoonlijk inkomen, waar ze vorig jaar nog een bedrag van 400.000 euro kreeg. Daarnaast krijgt zij ook nog 700.000 euro om uit te geven aan personele en materiële kosten. Prinses Beatrix krijgt nog meer dan Máxima. Zij krijgt namelijk naast haar AOW ook nog 585.000 euro als persoonlijk inkomen en 1,153 miljoen euro voor personele en materiële uitgaven. Haar AOW doneert ze aan goede doelen, iets wat haar man prins Claus ook deed.

Uitkering Amalia

Kroonprinses Amalia krijgt 307.000 euro als persoonlijk inkomen en 1,4 miljoen euro voor personele en materiële uitgaven. Amalia heeft echter vorig jaar in een brief aangegeven dat ze het ongemakkelijk vindt om dit bedrag te ontvangen, omdat ze studeert en er nog niks tegenover kan stellen. Zij koos er daarom voor om het persoonlijk inkomen tot het eind van haar studie terug te storten en ook de onkostenvergoeding, zo lang ze in haar functie van Prinses van Oranje geen hoge kosten maakt. Of de kosten van haar studentenwoning aan de Amsterdamse Singel en de opgeschroefde beveiliging daarvan onder ‘hoge kosten’ vallen, is niet duidelijk.

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden