ILLUSTRATIEF - Koning Willem-Alexander houdt vanuit Paleis Huis ten Bosch zijn jaarlijkse kersttoespraak op televisie. ANP SEM VAN DER WAL Beeld ANP /  ANP
ILLUSTRATIEF - Koning Willem-Alexander houdt vanuit Paleis Huis ten Bosch zijn jaarlijkse kersttoespraak op televisie. ANP SEM VAN DER WALBeeld ANP / ANP

Koning Willem-Alexander wijst voor het eerst in kersttoespraak op klimaatverandering

Koning Willem-Alexander hield zaterdag vanuit Paleis Huis ten Bosch traditiegetrouw zijn kersttoespraak op Eerste Kerstdag. De koning riep op tot verbintenis in gepolariseerde tijden en heeft voor het eerst in zijn kersttoespraak gewezen op de klimaatverandering.

Ismay GijsenANP / ANP

Vorig jaar pleitte de koning voor meer nuance en redelijkheid in het coronadebat. Dit jaar sprak Willem-Alexander over de polarisatie door de pandemie, klimaatverandering en verhalen van mensen die hij dit jaar heeft gehoord.

Opwarming van het klimaat

Voor het eerst sprak de koning over de opwarming van het klimaat. “Die hebben we zelf gecreëerd en daarvan ondervinden we nu aan den lijve de gevolgen.”

Een serieuze boodschap, maar Willem-Alexander sprak ook trots over de bereidheid van jong en oud om te werken aan oplossingen. “Kiezen voor een werkend perspectief, voor een gezamenlijke onderneming ter bescherming van ons leven op aarde. Ook dát kan een deel van ons verhaal zijn. Een groot verhaal zelfs.”

Aangrijpende verhalen

Verder vertelt de koning over de aangrijpende verhalen die hij deed jaar hoorde. Zo ging Willem-Alexander in gesprek met zorgmedewerkers die ondanks alles voor onze gezondheid blijven vechten. Ook luisterde hij naar verhalen van boeren, slachtoffers van de toeslagenaffaire, studenten, vluchtelingen en agenten die tijdens de rellen in Rotterdam werden bekogeld met stenen.

“Ook al liggen de standpunten ver uit elkaar: we moeten blijven samenleven. De invloed van ieder van ons is groter dan we vaak denken”, sprak de koning. Tot slot sloot hij af met een Joods gezegde: “Als je één leven hebt gered, heb je de mensheid gered.”

Déze royal was een trendsetter voor Kerstmis:

Bron: NPO1

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden