Koninklijke kiekjes

Koninklijke kiekjes: 5x foto’s van prinses Beatrix als kind

Koninklijke kiekjes Beeld Gamma-Keystone via Getty Images
Koninklijke kiekjesBeeld Gamma-Keystone via Getty Images

Bij Libelle zijn we dol op koninklijke kiekjes. Dit keer vijf bijzondere jeugdfoto’s van prinses Beatrix.

Els RozenbroekGamma-Keystone via Getty Images

Voor papa in het verre Londen

Familieportret voor papa Bernhard Beeld Bettmann Archive
Familieportret voor papa BernhardBeeld Bettmann Archive

Ottawa, 5 december 1940. Prinses Beatrix is bijna drie, haar zusje Irene anderhalf. Juliana laat de foto maken voor haar man; prins Bernhard verblijft tijdens de oorlogsjaren in Londen.

Wc poetsen, vloeren dweilen

Prinsesjes op school Beeld Gamma-Keystone via Getty Images
Prinsesjes op schoolBeeld Gamma-Keystone via Getty Images

Bilthoven, 1946. Beatrix en Irene zitten op de Werkplaats van Kees Boeke in Bilthoven. Een alternatief schooltje waar de leerlingen zelf de vloer moeten dweilen en de wc’s moeten schoonmaken. Tot afgrijzen van prins Bernhard die zijn dochters meteen van school haalt als hij ontdekt dat de meisjes nauwelijks leren rekenen en spellen.

Mooie jurkjes, blote beentjes

Blauwe knietjes bij Beatrix en Irene Beeld Gamma-Keystone via Getty Images
Blauwe knietjes bij Beatrix en IreneBeeld Gamma-Keystone via Getty Images

9 september 1946. Heerlijke foto van Beatrix en Irene met blote beentjes onder keurig gestreken jurkjes. De prinsesjes zijn op bezoek in een vissersdorp, waarschijnlijk Urk of Volendam. De poppen in klederdracht hebben ze zojuist cadeau gekregen.

Papa en mama hebben ruzie

Schone schijn: koninklijke ruzie. Beeld Bettmann Archive
Schone schijn: koninklijke ruzie.Beeld Bettmann Archive

Soestdijk, juli 1950. Op de foto lijkt het misschien gezellig, maar zodra de sessie is afgelopen vertrekken Juliana en Bernhard ieder naar hun eigen vleugel. Het koninklijk paar heeft hooglopende ruzie over Greet Hofmans, de gebedsgenezeres die beweerde jongste dochter prinses Marijke te kunnen genezen van haar ernstige oogaandoening. Juliana aanbad juffrouw Hofmans, Bernhard vond haar een toverkol die zo snel mogelijk uit het paleis moest verdwijnen.

Pup, het liefste cadeau ever

Beatrix met haar border collie Pup Beeld Gamma-Keystone via Getty Images
Beatrix met haar border collie PupBeeld Gamma-Keystone via Getty Images

Soestdijk, 31 januari 1951. Beatrix viert haar dertiende verjaardag. In haar armen haar mooiste cadeau: een jonge border collie die ze Pup doopt. De prinses zal haar hele leven honden hebben: dalmatiër Cleo, golden retrievers Buster en Joris, teckel Arthus, borderterriërs Miss Pepper, Chip en Mac en labrador Asher.

Krijg je geen genoeg van al die fijne nostalgie? In deze video staan maar liefst 80 bijzondere foto’s uit het leven van prinses Beatrix op een rij.

Nostalgie

Roepen al deze herkenbare beelden bij jou ook zoveel nostalgie op? Prinses Beatrix was immers zo lang ons staatshoofd en beleefde mooie en minder mooie momenten voor onze ogen.

Vergeet me niet

Benieuwd naar koninklijke portretten die je misschien niet zo bekend zijn? Het Rijksmuseum opent op 1 oktober de tentoonstelling Vergeet me niet voor het publiek. Niet eerder werden in Nederland zoveel Europese renaissanceportretten bijeengebracht. Ruim honderd internationale topstukken van beroemde kunstenaars als Holbein, Dürer, Memling en Veronese zijn dit najaar te bewonderen in de tentoonstelling. In de vijftiende en zestiende eeuw lieten steeds meer mensen zich vereeuwigen. Vergeet me niet gaat over hun ambities, verlangen en verlies. En over hoe mensen herinnerd willen worden. Meer informatie over de tentoonstelling vind je hier.

Rick en Matthijs spotten gezinsuitbreiding bij de Oranjes

Bron: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden