Koninklijke kiekjes

Koninklijke kiekjes: prinses Beatrix als gelukkige jonge moeder

Koninklijke kiekjes: prinses Beatrix, een gelukkige jonge moeder en een prinsje met wangetjes om in te bijten Beeld Getty Images
Koninklijke kiekjes: prinses Beatrix, een gelukkige jonge moeder en een prinsje met wangetjes om in te bijtenBeeld Getty Images

Van ravottende prinsjes tot een dansende koningin Beatrix: elke week delen we een koninklijke foto met een bijzonder verhaal.

Els RozenbroekGetty Images

Deze week: 1971- Precies vijftig jaar geleden poseert prinses Beatrix met haar jongste zoon in de tuin van kasteel Drakensteyn. Beatrix is 33, Constantijn tien maanden: een verrukkelijke baby met wangen om in te bijten.

Constantijn Christof Frederik Aschwin, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg lijkt sprekend op zijn vader en kan kruipen als de beste. Net als zich optrekken aan de spijlen van de box. Hier zit het prinsje lekker knus bij zijn moeder op schoot. Waarschijnlijk heeft ze net een kus op zijn blonde haartjes gedrukt en even aan zijn bolletje gesnuffeld. Niks ruikt lekkerder dan een baby, dat weten we allemaal.

Smoorverliefd

Meestal wordt Beatrix gefotografeerd door prins Claus, de man op wie ze vijf jaar na hun huwelijk nog altijd smoorverliefd is. Deze keer vangt Max Koot de stralende blik in haar ogen. Max Koot verscheen in 1959 voor het eerst met zijn camera op Paleis Soestdijk en werd al snel hoffotograaf. Hij was erbij toen Beatrix voor het eerst een avondjurk droeg, toen ze zich verloofde met Claus van Amsberg en uiteraard op haar trouwdag. Later, na haar inhuldiging op 30 april 1980, maakte Max de eerste staatsieportretten van het koninklijk paar.

Glaasje wijn

Hoe het was om zo intiem met de koninklijke familie samen te werken, daar heeft de discrete Max Koot nooit over gesproken. Vincent Mentzel, een van de favoriete fotografen van Beatrix toen ze koningin was, heeft ooit verklapt dat Beatrix na een inspannende fotosessie steevast opgelucht verzuchtte: “Mooi, dan is het nu tijd voor een glas wijn.”

Prinses Beatrix had vroeger een hele lieve bijnaam

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden